PlusReportage

‘Een man in bompak liep ons hotel in voor onderzoek’

Alle bedrijven waar de afgelopen dagen een bombrief werd bezorgd, hebben daarna een waarschuwingsbrief ontvangen. De politie denkt voorlopig aan afpersing.

Raymond Boere en Victor Schildkamp
Een EOD-expert loopt het Okura binnen om de daar gevonden bombrief te onderzoeken. Beeld ANP/Evert Elzinga
Een EOD-expert loopt het Okura binnen om de daar gevonden bombrief te onderzoeken.Beeld ANP/Evert Elzinga

Politie en explosievenopruimingsdienst haastten zich vrijdagochtend naar het Amsterdamse hotel Okura, waar bombrief nummer zeven was ontdekt. Net als eerdere geadresseerden kreeg ook het Okura vervolgens een anonieme dreigbrief. Wat daarin staat wil de politie niet kwijt, omdat kennis van de inhoud het onderzoek zou kunnen schaden.

De politie heeft vrijdagmiddag een foto van de bombrief openbaar gemaakt. Opvallend aan de brieven is volgens de politie een opvallende verdikking. De envelop is niet voorbedrukt met het adres van het CIB, het incassobureau dat vermeld staat als afzender van de bombrieven. De adressen van zowel afzender als ontvanger zijn er met stickers opgeplakt.

Zwaar letsel

De brieven bevatten explosieven die zwaar lichamelijk letsel kunnen veroorzaken. De afgelopen dagen doken ze bij diverse bedrijven op. De bombrieven leken afkomstig van het CIB, maar onderzoek heeft uitgewezen dat het Rotterdamse incassobureau hier niets mee te maken heeft.

Behalve bij Okura zijn bombrieven bezorgd bij het Victoria Hotel en een tankstation in Amsterdam, een makelaarskantoor in Utrecht en een tankstation en Mercedesdealer Van Mossel in Rotterdam. Het CIB zelf kreeg alleen dreigbrieven, net als een vestiging van ABN Amro in Maastricht.

Bij alle geadresseerden liep het met een sisser af: geen paniek, geen explosie. Wel onrust: wie stuurt de brieven met dat kleine explosief dat volgens de politie gevaarlijk kan zijn?

De politie denkt aan afpersing. Of er geld of iets anders is geëist via de brieven, is onduidelijk. Niels de Peuter van CIB heeft nog steeds geen idee waarom de bombrieven namens zijn bedrijf worden gestuurd. “Wij helpen de politie met alles wat we weten, maar we weten het echt niet.” De bombrief die bij het CIB binnenkwam, heeft het bedrijf niet aangeraakt. “Ik kan je dus niet zeggen wat er in zat.”

CIB is een incassokantoor dat zo’n tien jaar geleden is opgericht door twee jonge studenten, en werd al snel succesvol. Het is niet de eerste keer dat de naam van het CIB wordt misbruikt. In december 2013 waarschuwde Tros Opgelicht?! voor phishingmail van het ‘Centraal Invorderings Bureau’, waarin werd gedreigd met een deurwaarder voor nog niet betaalde rekeningen bij Bol.com en Wehkamp.

Er is nog geen enkel verband gevonden tussen de bedrijven die de bombrieven hebben gekregen.

In een studie naar afpersing boog onderzoeksbureau Beke zich over 110 voorbeelden. In de helft van de gevallen waren de daders (voormalige) zakenrelaties, klanten of werknemers. Vaak heeft het motief te maken met niet nagekomen afspraken of misgelopen winsten. Bij werknemers speelt onenigheid over hun ontslag of ontslagvergoeding. Slechts in vijf gevallen ging het om criminelen.

Bij Okura zorgde het ontdekken van de brief vrijdagochtend voor veel commotie, al hoefde het hotel niet ontruimd te worden. Terwijl de hulpdiensten iedereen op afstand hielden met afzetlinten, kwamen gasten van het hotel nietsvermoedend naar buiten. Jeremiah uit het Amerikaanse Georgia, in Amsterdam met zijn Duitse vriendin Tatjana om vakantie te vieren, hoorde de sirenes van de hulpdiensten gisterochtend. “Ik heb toen bij de receptie gevraagd wat er aan de hand was, maar dat wilden ze niet zeggen. Alleen dat we ons geen zorgen hoefden te maken.”

Niet geschrokken

Karen en Joop uit Eindhoven hadden voor de afgelopen nacht een kamer geboekt in het Okura. In de auto las Karen op haar telefoon dat er in haar hotel een bombrief was bezorgd. “We zijn toch doorgereden en kwamen aan op het moment dat er iemand in een bompak het hotel inging dus dat begon meteen lekker.”

Het echtpaar kreeg te horen dat ze gewoon konden blijven slapen. Geschrokken zijn ze niet. Vorig jaar overnachtten ze in Scheveningen tijdens de oudejaarsbranden. “Dat was pas echt eng.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden