PlusVideo

Een duurzamer Amsterdam, wat kost dat voor bewoners?

Amsterdam groeit met tienduizend inwoners per jaar en verandert van een overzichtelijke stad naar een metropool met één miljoen Amsterdammers. Iedereen moet vechten voor een plek. In een serie korte documentaires schetst Het Parool de veranderingen in de stad en de consequenties daarvan voor de inwoners.

Michiel Couzy

Amsterdam moet uitgroeien tot een duurzame stad: schoner vervoer, minder uitstoot en autoluw. Maar wat zijn de gevolgen voor Amsterdammers en wat gaat dat allemaal kosten?

Wouter Valkenier woont in een, door hem zelf ontworpen, drijvend en duurzaam huis in Noord. Zonnepanelen op het dak, een warmtepomp en dus gasloos, goed geïsoleerd. “Je wil niet afhankelijk zijn van Russisch gas.” Zo’n duurzaam huis is een flinke investering, maar hij hoopt en verwacht dit terug te verdienen, al kan dat nog wel even duren.

Even verderop ligt de Van der Pekbuurt, een wijk met sociaaleconomische achterstanden. Deze wijk is proeftuin Aardgasvrij en dit betekent dat woningen van het gasnet af gaan. De bewoners zijn op zich bereid tot meer duurzaamheid, maar maken zich grote zorgen over de kosten, omdat ze over moeten stappen op stadswarmte. “We krijgen straks een hogere rekening en dan ontstaan energievluchtelingen: mensen die de rekeningen niet meer kunnen betalen en dan moeten verhuizen,” zegt buurtbewoner Tanja den Broeder.

Amsterdam maakte onlangs bekend meer te investeren in windmolens en zonnepanelen. In 2030 moet 80 procent van de stroom van de Amsterdammers door zon en wind worden opgewekt.

Bekijk hier meer afleveringen van De Veranderende Stad.

De Van der Pekbuurt gaat verplicht van het gasnet af en dat heeft (financiële) gevolgen voor bewoners. Beeld Screenshot
De Van der Pekbuurt gaat verplicht van het gasnet af en dat heeft (financiële) gevolgen voor bewoners.Beeld Screenshot

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden