PlusAchtergrond

Economen: huizenprijzen stijgen minder hard door coronacrisis

De coronacrisis zal ook de Amsterdamse huizenmarkt raken. In welke mate is nog onzeker, maar duidelijk is wel dat Amsterdam een enorme klap moet doorstaan eer de huizen weer betaalbaar zijn.

Michiel Couzy
ANP Beeld Een bouwvakker aan het werk in de Amsterdamse wijk Westlandgracht.
ANPBeeld Een bouwvakker aan het werk in de Amsterdamse wijk Westlandgracht.

Te midden van alle ellende die de coronacrisis over ons afwerpt, menen starters op de huizenmarkt toch een lichtpuntje te ontwaren: als de huizenprijzen dalen, wordt woonruimte in Amsterdam, misschien, heel misschien weer enigszins betaalbaar.

Volgens makelaar Jerry Wijnen, tevens voorzitter van Makelaars Vereniging Amsterdam (MVA), is het nog lang niet zover. Hij ervaart dat de huizenhandel in de eerste coronaweek nog doorgaat. “Dat verrast mij ook.”

Woensdag kreeg hij tien biedingen binnen na een bezichtiging in Nieuw-West en die lagen behoorlijk boven de vraagprijs. “In Oost ging een woning weg voor 75.000 euro boven de vraagprijs.”

De huizenprijzen zijn in de weken voor de crisis flink opgelopen. “De markt was in januari en februari helemaal gek,” aldus Wijnen. Inmiddels staat de wereld er heel anders voor, maar Wijnen bedoelt maar te zeggen: het zal nog wel even duren voordat de huizen weer betaalbaar zijn.

Tegengestelde geluiden

Wijnens collega Sven Heinen ziet dat de huizenmarkt vertraagt. Bezichtigingen vervallen vanwege de voorschriften van het RIVM. Daarnaast neemt de onzekerheid onder huizenkopers toe: is dit wel het juiste moment om toe te slaan? “Deze week is een ondertekening van een koopcontract op het laatste moment afgezegd, omdat de kopers het niet meer aandurfden,” zegt Heinen.

Maar er zijn ook Amsterdammers die toch hun huis te koop zetten, bijvoorbeeld omdat ze bezwijken onder de dubbele lasten of omdat het voorjaar aanbreekt. En waarom zou een koper, die nog werk heeft, niet toeslaan als een droomhuis op de markt komt? Allemaal overwegingen en tegengestelde geluiden, die horen bij het beginstadium van de crisis, een fase waarin het nog niet duidelijk is welke kant het opgaat.

Lage hypotheekrente

Volgens economen van de Rabobank ligt het voor de hand dat de huizenprijzen door de coronacrisis minder hard zullen stijgen. “De maatregelen om de virusuitbraak in te dammen, waaronder gesloten scholen en de oproep om afstand tot elkaar te houden, kunnen het lastiger maken om een huis te bezichtigen,” zegt Rabobank-econoom Carola de Groot. Volgens haar kan dit, samen met de terugval in werkgelegenheid en inkomsten, tijdelijk de vraag naar koopwoningen verminderen.

De grote vraag is hoe groot de gevolgen zullen zijn. “De huizenmarkt staat er best goed voor,” zegt Heinen. “Maar de gekte raakt er nu wel van af.” Als de boel even stil staat, zal dat een licht effect hebben op de prijzen, maar als het coronavirus is overwonnen, trekt de markt vanzelf weer aan, omdat Amsterdam erg populair is waardoor de vraag naar woningen er nu eenmaal groter is dan het aanbod.

Bovendien is de hypotheekrente nog altijd laag, ondanks lichte stijgingen eerder deze week. En het helpt dat overheden en centrale banken veel geld in de economie pompen. De economen van de Rabobank verwachten dat de prijsstijging hoogstens zal afkalven, als de crisis redelijk snel is bezworen tenminste. De prijzen zullen dan later dit jaar vanzelf weer oplopen.

Trage reactie

De vraag is of dat niet een erg optimistische verwachting is. Het ziet ernaar uit dat het nieuwe coronavirus nog lang niet is bezworen en dat de economie in een recessie vervalt. Dan zijn prijsschokken onvermijdelijk. “We hebben van de vorige economische crisis geleerd dat de huizenmarkt met twee jaar vertraging reageert,” zegt makelaar Heinen. “Er gaat echt niet ineens twintig procent van de prijs af. Maar als dit uitmondt in een langdurige, mondiale crisis, is ook de huizenmarkt aan de beurt.”

Als het zo ver komt zal de economische ellende echter zo groot zijn, dat de prijsdalingen ook voor starters geen lichtpuntjes meer zullen zijn.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden