Amsterdam Bewaar

Duurzame expeditie op weg van Noord naar Antarctica

Edwin en Liesbeth ter Velde die met een zelfgemaakt voertuig naar de zuidpool gaan
Edwin en Liesbeth ter Velde die met een zelfgemaakt voertuig naar de zuidpool gaan © Bart van Zoelen

Aan boord van het zeilschip De Morgenster bedenken twintig jongeren voor grote multinationals hoe ze bedrijven duurzamer kunnen maken. Maandagmiddag vertrok het schip vanuit Noord richting het zuidelijkste puntje van Argentinië.

In etappes van drie tot vier weken nemen groepen jongeren steeds weer een ander groot bedrijf onder de loep.

In de eerste etappe tot de Canarische Eilanden gaat de bemanning eerst een nieuwe strategie bedenken voor het Japanse chemieconcern Teijin. Topman Jun Suzuki, zelf aanwezig aan de Buiksloterweg in Noord, verklaarde zich maandagmorgen in principe bereid hun oplossingen over te nemen.

Zonne-energie
De zeiltochten zijn als het ware de aanloop naar de expeditie Clean2Antarctica van Edwin en Liesbeth ter Velde uit Zaandam. In december rijden ze met een zelfgemaakt voertuig op zonne-energie 2300 kilometer naar de geografische zuidpool.

Hun voertuig, de Solar Voyager, is deels gemaakt van ingezamelde statiegeldflessen. Daarmee willen ze laten zien dat afval in de hele economie een tweede leven verdient als grondstof.

De Ter Veldes maken de eerste etappe naar Tenerife mee aan boord van De Morgenster. Daarna komen ze terug naar Nederland om zich voor te bereiden op hun Zuidpoolexpeditie.

Tip Het Parool
Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.