Nieuws

Duur tripje Amsterdam: toerist heeft nog 2000 euro aan boetes openstaan

Ze hadden waarschijnlijk gehoopt op een ander begin van hun stadstrip: een groep toeristen die staande werd gehouden door het politieteam Hoofdwegen Amsterdam. Wat bleek? De bestuurder van de auto had nog voor meer dan 2000 euro aan boetes openstaan.

Het Parool
null Beeld Hollandse Hoogte/ANP XTRA
Beeld Hollandse Hoogte/ANP XTRA

De vorige keer in Nederland had de chauffeur de snelheid op vier trajectcontroles overschreden en de boetes vervolgens genegeerd. Daardoor was het boetebedrag alleen maar verder opgelopen, naar een totaal van 2199 euro.

De politie zette de bestuurder voor het blok: betalen of inbeslagname van de auto. De toerist koos alsnog voor het eerste, waarop de groep hun weg mocht vervolgen.

Groot probleem

Het niet betalen van boetes door toeristen is in Amsterdam een veelvoorkomend probleem. Slechts de helft van de in 2019 aan toeristen uitgeschreven boetes, zo’n tweeduizend stuks, wordt daadwerkelijk betaald, berichtte Het Parool eerder deze week.

Reden: het niet betalen van boetes heeft geen gevolgen. Na het sturen van een aanmaning stopt de gemeente Amsterdam met de invordering van de boetes in het buitenland, omdat de kosten van de vertaling en het incassotraject niet opwegen tegen de opbrengst.

Tot 2015 incasseerde de landelijke boete-instantie CJIB de proces-verbalen die Amsterdamse handhavers uitgeschreven, de gemeente kreeg een vaste vergoeding per boete. Maar die vergoeding werd in 2015 door het kabinet geschrapt. Toen besloot Amsterdam om het invorderen van de bestuurlijke boetes zelf te organiseren.

De betalingsgraad van boetes door buitenlanders was in 2017 met 23 procent nog veel lager. Er worden pogingen ondernomen dat te verbeteren door de invoering van mobiele pinapparaten. Negen van de tien toeristen die van handhavers het verzoek krijgen de boete meteen af te rekenen, doen dat ook, blijkt uit een proef die voor de corona-uitbraak is gehouden. De proef wordt doorgezet tot in 2021. Ook deze toerist koos voor meteen betalen. Dat scheelde toch het verlies van zijn auto.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden