Plus

Duo vrijgelaten dat liquidatie op drugshandelaar zou hebben voorbereid

De rechtbank laat Patrick van M. en Rosello van T. vrij. Het tweetal wordt verdacht van het voorbereiden van de liquidatie van de Amsterdamse drugshandelaar Ahmet G.

Het Parool
Rechtbanktekening van Rosello van T. (46, L) en Patrick van M. J. (35) in de rechtbank. Beeld ANP
Rechtbanktekening van Rosello van T. (46, L) en Patrick van M. J. (35) in de rechtbank.Beeld ANP

De rechtbank loopt daarmee vooruit op het vonnis dat op 29 maart zal worden gewezen. Als zij een straf opgelegd krijgen voor een bijzaak in het dossier, zal die de duur van hun voorarrest kennelijk niet overstijgen. In zo’n geval mogen verdachten niet onnodig in de cel worden gehouden.

6 jaar

Het Openbaar Ministerie vorderde ongeveer een maand geleden ruim 6 jaar cel tegen het duo, dat ook is beticht van het witwassen van misdaadopbrengsten.

Volgens justitie brachten de twee vanaf het najaar van 2018 tot hun arrestatie eind 2019 nauwgezet en zeer professioneel het leven van Ahmet G. in kaart.

Hij werd geschaduwd en onder meer vanuit een eigen observatiewagen maakten de verdachten videobeelden van hem en personen in zijn omgeving.

Afgeluisterde gesprekken

Volgens het Openbaar Ministerie kon het doel van deze observaties niet anders zijn dan Ahmet G. op enig moment te liquideren. Dat beeld rees onder meer uit afgeluisterde gesprekken, waarin over een moord lijkt te worden gesproken.

Onderzoek na de schietpartij bij De Grote Wielen in Amstelveen in 2019. Beeld ANP
Onderzoek na de schietpartij bij De Grote Wielen in Amstelveen in 2019.Beeld ANP

Hun advocaten hebben vrijspraak van het voorbereiden van een liquidatie bepleit.

Op 16 maart 2019 raakten Ahmet G. en zijn dochter van 17 gewond toen ze voor hun toenmalige woning aan de Grote Wielen in Amstelveen werden neergeschoten, maar G. overleefde doordat het wapen van de schutter haperde. Van betrokkenheid bij die moordpoging zijn Van M. en Van T. overigens niet beschuldigd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden