Amsterdam Bewaar

Duizenden vrijwilligers ruimen vuurwerk op

Vuurwerk en rotzooi op straat
Vuurwerk en rotzooi op straat © ANP

Duizenden mensen zijn zondag verspreid over het hele land de straat opgegaan om vuurwerkresten op te ruimen. Dat gebeurde onder meer op initiatief van de Stichting Nederland Schoon.

Op honderden plaatsen gingen klokslag 12.00 uur 's middags vrijwilligers met een een bezem, veger en blik de straat op. "Om mensen een handje te helpen herinneren, werd in de Amsterdamse Jordaan een oude traditie in ere hersteld: de porder," aldus een woordvoerder van de Stichting Nederland Schoon. "Deze menselijke wekker tikte vroeger met zijn porstok op slaapkamerramen om arbeiders op tijd te wekken." Op nieuwjaarsdag nam Frank Reef in de Jordaan de rol van porder op zich.

Ook vrijwilligers van de Ahmadiyya Moslimgemeenschap gingen in een aantal steden aan het werk om vuurwerkresten weg te halen. "In totaal zijn we na het ochtengebed met ruim tweehonderd vrijwilligers aan de slag gegaan," zei een woordvoerder van de Ahmadiyya Moslimgemeenschap. "Vooral in de wijk Benoordenhout was de opkomst hoog. We zijn daar met 63 mensen vuurwerk gaan opruimen."

Het viel de zegsman van de Ahmadiyya Moslimgemeenschap op dat er dit jaar in vergelijking met vorig jaar minder afval van vuurwerk op straat lag. "Misschien gaan meer mensen naar georganiseerde vuurwerkshows en steken ze daarom zelf minder af."