Koningin Máxima tijdens de opening van het vernieuwde Museum Ons' Lieve Heer op Solder in 2015.

Duizenden steunbetuigingen voor Ons’ Lieve Heer op Solder: ‘Hartverwarmend’

Koningin Máxima tijdens de opening van het vernieuwde Museum Ons' Lieve Heer op Solder in 2015.Beeld ANP

Een petitie voor het behoud van museum Ons’ Lieve Heer op Solder is al duizenden keren ondertekend. Dinsdag wordt de petitie aangeboden aan wethouder Touria Meliani (Cultuur).

Tahrim Ramdjan

De voormalige katholieke schuilkerk aan de Oudezijds Voorburgwal heeft voor de komende vier jaar geen subsidie gekregen van het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK), waardoor sluiting dreigt.

De petitie is een initiatief van buurtbewoner Lennard Roubos en zijn oud-buurvrouw Wanda Nikkels. Roubos woont in de Heintje Hoekssteeg, om de hoek van het museum. “Als buurt zijn we altijd nauw betrokken geweest bij het museum,” zegt hij. “Dat was ook zo bij de laatste grote verbouwing: dat had nogal wat impact op de buurt.”

Bovendien is hij erg gesteld op het museum vanwege het culturele erfgoed dat het bewaakt. “Het woonhuis zoals dat in de zeventiende eeuw gebouwd is, lijkt totaal onaangetast door de tand des tijds." De geschiedenis treft hem het meest. “Het doet je denken aan de tijd dat het katholicisme niet openbaar gepraktiseerd kon worden.”

Rollercoaster

“Hartverwarmend,” noemt marketingmanager Olmo van Kranen van Ons’ Lieve Heer op Solder de petitie. “Niet alleen om te zien dat buurtbewoners zoiets starten, maar dat ook nog eens duizenden mensen de petitie ondertekenen.”

De dreigende sluiting van het museum leidde eerder al tot verontwaardiging onder erfgoedverenigingen en de christelijke politieke partijen in Amsterdam.

Bewoner Roubos zegt dat het museum een positieve invloed heeft op wie er naar de buurt komt. “We vragen ons als buurt toch soms af: welk type volk krijgen we hier over de vloer? Doorgaans komt men op de nutellawinkels, coffeeshops en seksshops af.” Bezoekers van Ons’ Lieve Heer op Solder hebben volgens hem ‘nog oog voor de stad’.

Landelijke politiek

Dinsdag wordt de petitie aangeboden aan wethouder Touria Meliani (Cultuur), in het bijzijn van directeur Birgit Büchner van het museum. Van Kranen hoopt dat de wethouder de deur openhoudt voor een vervolg. “Maar ze moet ook gewoon even ademruimte krijgen om iets te bedenken.”

Roubos is ondertussen vastberaden in zijn strijd: “Mocht het op Amsterdams niveau stranden, dan overwegen we om de landelijke politiek aan te spreken.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden