Reportage

Duizenden demonstranten steunen Palestijnen: ‘Er blijft niets van Palestina over’

Duizenden mensen demonstreerden zondagmiddag in het centrum om hun solidariteit met de Palestijnse bevolking te uiten. Ze protesteerden tegen de onderdrukking van het volk door Israël en het geweld in de Gazastrook.

Anna Herter
null Beeld Joris van Gennip
Beeld Joris van Gennip

From the river to the sea, Palestina will be free.” Het is een van de leuzen die zondagmiddag eindeloos door het centrum werden gescandeerd bij de solidariteitsmars voor de Palestijnse bevolking. Betogers verzamelden in groten getale in het centrum met vlaggen, borden en spandoeken.

Het protest begon op de Dam, waar sprekers zich onder luid applaus afwisselden en hun kritiek uitten op Israël. Onder hen was een Palestijnse student die de Verenigde Naties opriep haar volk te steunen. Ook demissionair premier Mark Rutte en de media moesten het meermaals ontgelden in de verschillende toespraken vanwege hun ‘zionistische perspectief’.

Het publiek, dat aanvankelijk goed afstand hield en door de organisatoren werd voorzien van mondkapjes, liet zich horen met leuzen als ‘Free free Palestine’ en ‘Boycot boycot Israel’. Af en toe was het even stil, zoals toen een lijst met namen werd voorgelezen van kinderen die door het geweld in de Gazastrook zijn omgekomen.

“Er blijft niets van Palestina over,” zei de 24-jarige Kinda Zarour. Nog niet eerder kwam zij naar een pro-Palestijns protest. Haar Syrische afkomst was niet de belangrijkste reden dat zij haar stem wilde laten horen. “Ik wil gewoon dat iedereen op de wereld vrede heeft. En een land bezetten en een bevolking onderdrukken leidt daar niet toe.”

De 20-jarige Noah Baroud was samen met zijn moeder naar de Dam gekomen. Hij heeft Libanese wortels en voelt zich vanuit zijn islamitische geloof solidair met de Palestijnen. “Islamitische landen staan altijd in een negatief daglicht. Ik sta hier omdat er juist meer aandacht moet komen voor de onderdrukking van de Palestijnen.” Op zijn kartonnen bordje staat ‘End apartheid’.

Jongeren

Na ruim een uur op de Dam te hebben gestaan, begonnen de demonstranten aan een mars door de stad onder politiebegeleiding. Vanaf de Dam liepen de inmiddels duizenden betogers het Rokin op, richting de Amstel. Afstand houden was er grotendeels niet meer bij, maar er werd niet ingegrepen. De gemeente verspreidde om 15.50 een oproep om niet meer naar het centrum te komen wegens drukte en het niet meer kunnen naleven van de 1,5-meterafstandsregel.

De demonstratie werd voornamelijk door jongeren bijgewoond. Demonstrant Mamoun Maser (45) vond het vooral prachtig om te zien dat er zoveel verschillende nationaliteiten rondlopen. “Dat laat zien dat de situatie in Gaza niet alleen Palestijnen na aan het hart ligt. Onrecht raakt alle mensen.” Maser is zelf als Palestijnse vluchteling in Syrië geboren. “Mijn ouders hadden in bezet Palestijns gebied geen rechten en konden geen volwaardig burger zijn. Dat is onjuist.”

Veel betogers hebben wortels in het Midden-Oosten, de 29-jarige Maurice heeft die niet. Volgens hem is de huidige situatie in Palestijnse gebieden iets waar Nederland zich veel meer mee bezig zou moeten houden. “Het is een koloniale kwestie, en wij hebben ook een koloniaal verleden. Wij zouden ons medeverantwoordelijk moeten voelen voor de onderdrukte Palestijnen, en moeten ophouden met Israël als bondgenoot te zien.”

Hoewel vrijwel alle vlaggen en spandoeken over het conflict tussen Israël en de Palestijnen gaan, vielen enkele extremistische borden op met teksten als ‘one state: the caliphate’.

Demonstranten op het Rokin. Beeld Anna Herter
Demonstranten op het Rokin.Beeld Anna Herter

Andere protesten

Dat overal mensen de straat opgaan vanwege het conflict is ‘hartverwarmend’, stelde de 60-jarige Johanna. De Nederlandse woont in de Westelijke Jordaanoever voor haar werk en is deze week toevallig hier. “Ik maak het daar dagelijks mee hoe het is om als tweederangs burger te worden behandeld.” De protesten dienen niet alleen als steunbetuiging, maar ook als informatievoorziening, aldus Johanna. “Daar schieten de media in tekort, met hun eenzijdige, Israëlische perspectief.”

Het is niet het enige pro-Palestijnse protest dat dit weekend plaatsvond. Ook in Nijmegen, Groningen en Eindhoven werd zondag gedemonstreerd. Zaterdag kwamen pro-Palestijnse betogers bijeen in Maastricht, Den Haag en Utrecht. In die laatste stad werden uiteindelijk meer dan honderd demonstranten gearresteerd die weigerden weg te gaan nadat de ME het plein had leeg geveegd.

Ook elders in de wereld gingen mensen dit weekend de straat op om steun te betuigen aan de Palestijnse bevolking. Naast in veel Europese landen gebeurde dit onder meer in de Verenigde Staten, Canada en Australië.

De mars - en daarmee het protest - eindigde tegen 18.00 uur bij het Amstelstation. Daar was toen net een grootschalige metrostoring bezig, mede daardoor bleef een aantal groepjes betogers hangen. De meeste mensen daarentegen gingen rustig weg.

Een woordvoerder van burgemeester Halsema laat weten dat de demonstratie ‘goed is verlopen in overleg met de organisatie’. Dat demonstranten onvoldoende afstand hielden is ‘situationeel beoordeeld’, aldus de gemeente. “Veiligheid en openbare orde zijn belangrijk. Er is door de organisatie voldoende gewaarschuwd om afstand te houden, maar het kan zijn dat het soms niet gelukt is.”

Escalatie

Het conflict tussen de Palestijnen en Israël is deze week geëscaleerd. De Palestijnse terreurbeweging Hamas vuurt sinds maandag raketten af op doelen in Israël, die voor een groot deel worden onderschept door het Israëlische afweersysteem. Israël reageert met verwoestende luchtaanvallen op Gaza. Vooral aan Palestijnse zijde vallen dodelijke slachtoffers; tot nu toe tegen de 200.

Directe aanleiding voor het hernieuwde geweld is de aanstaande uitzetting van tientallen Palestijnse gezinnen in Oost-Jeruzalem. Ook ontstonden eerder deze week confrontaties tussen de Israëlische politie en Palestijnse betogers bij de Al-Aksamoskee in Oost-Jeruzalem, nadat de toegangspoort tot deze belangrijke ontmoetingsplek tijdens de ramadan was afgesloten.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden