Amsterdam Bewaar

Drukte voor groot deel veroorzaakt door Amsterdammers zelf

Drukte in Amsterdam
Drukte in Amsterdam © ANP

Voor het eerst zijn de bezoekers­stromen in de stad onderzocht aan de hand van gegevens van ­mobiele telefoons.

Amsterdam heeft op werkdagen ruim 600.000 bezoekers. Aziatische toeristen overnachten bij voorkeur in Zuid. De helft van de drukte in de binnenstad komt voor rekening van Amsterdammers uit andere stadsdelen.

Zomaar een greep uit de bevindingen van onderzoeksbureau Decisio, dat in opdracht van de provincie Noord-Holland en de gemeenten Amsterdam en Zandvoort onderzoek deed naar de bewegingen van burgers en toeristen in en rond de hoofdstad.

Miljoenen gegevens
Dat gebeurde voor het eerst op basis van (anonieme) mobieletelefoondata in het jaar 2016. Elk telefoontje, Facebookpost of zoekactie op internet leverde een plaatsbepaling op. Met die honderden miljoenen gegevens kan Decisio een betrouwbaar beeld geven van het gedrag van groepen mensen.

De uitkomsten van het onderzoek moeten de opdrachtgevers inzicht bieden in met name de toeristenstromen in de regio. 

Bezoekers van de Keukenhof bijvoorbeeld laten zich meestal niet zien in Volendam en omgekeerd. Duitsers, Amerikanen en Engelsen vormen de bulk van het bezoek aan Zandvoort en Haarlem.

Amsterdammers
Opmerkelijk zijn ook de gegevens over de bewegingen van Amsterdammers. De stadsdelen Centrum en Zuid trekken uit alle stadsdelen frequente bezoekers aan, maar bijvoorbeeld Noord, Nieuw-West en Zuidoost scoren op frequent bezoek uit andere stadsdelen lager dan 5 procent. 

Inwoners van Zuidoost verlaten hun stadsdeel het minst, die van Noord en West het meest. Zaanstad levert de meeste mensen die in Amsterdam werken, Haarlemmermeer trekt de meeste Amsterdamse werknemers.

Lees verder: Zo bewegen burgers en toeristen zich in en rond de hoofdstad