Update

Drukte op stranden voorbij, wegen naar Zandvoort weer open

Het was vrijdag erg druk op de wegen en in het openbaar vervoer richting het strand. Aan het eind van de middag werden de wegen naar Zandvoort, Egmond aan Zee, Bergen aan Zee en Castricum zelfs afgesloten. ‘s Avonds gingen ze weer open.

Drukte rond het middaguur, op het strand van Zandvoort.

Het mooie weer trok vrijdag veel mensen naar de Nederlandse stranden. Zoveel zelfs, dat de Veiligheidsregio Kennemerland liet weten dat de parkeerplaatsen in Zandvoort vol waren en dat mensen niet meer met de auto konden komen. Om 15.30 uur maakte de gemeente bekend dat de toegangswegen naar de badplaats werden afgesloten. 

“Binnen Zandvoort staan auto’s stil. Inzittenden beginnen last te krijgen van oververhitting. Uit veiligheidsoverwegingen hebben we besloten de toegangswegen te sluiten,” vertelde een woordvoerder. De toegangswegen naar Egmond aan Zee, Bergen aan Zee en Castricum werden eveneens afgesloten.

‘Gespreid terug naar huis’

Ook de treinen zaten overvol. De NS vroeg mensen die al in Zandvoort waren om ‘zo gespreid mogelijk’ terug naar huis te gaan. “Er rijden extra treinen tot 23.00 uur. Kom je op het station en zie je dat het druk is, stel de terugreis dan uit,” zei een woordvoerster.

“We hadden al rekening gehouden met deze drukte,” liet een woordvoerder halverwege de dag weten. “Daarom zetten we extra lange treinen in en laten we ze langer doorrijden.” Normaal vertrekken er in de zomermaanden tot 19.00 uur ’s avonds vanaf Amsterdam en Haarlem in totaal zes treinen per uur, vrijdag werd dat opgerekt tot 23.00 uur.

Eerder op de dag werd mensen nog gevraagd hun bezoek wat later te plannen, maar de NS vroeg strandgangers in de loop van de dag zelfs helemaal af te zien van een dagje Zandvoort.

Het is nog niet bekend hoeveel mensen vrijdag naar Zandvoort zijn gekomen. Op een normale zomerse dag zijn er 100.000 bezoekers. Waarschijnlijk is dat aantal gehaald.

Of het treinverkeer richting Zandvoort stilgelegd gaat worden als het echt te druk wordt, wil de woordvoerder van de NS niet zeggen. “Onze oproep dient als waarschuwing. De door de overheid verplichte afstand houden is niet mogelijk.” Ze wijst erop dat dat sowieso al het geval is in het openbaar vervoer. “Vandaar natuurlijk de mondkapjesplicht.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden