PlusInterview

Drukte in OLVG: ‘Door ijzel waren we even terug in oude normaal’

IJzel veroorzaakte maandagochtend extreme gladheid op de Nederlandse wegen, ook in Amsterdam. In het OLVG hebben ze dat geweten: het was er een stuk drukker dan normaal. ‘Heel even geen corona, het gaf een boost.’

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Botsingen op de snelweg en glijpartijen in de stad: het was maandagochtend spek- en spekglad in Amsterdam. Het was zelfs zo erg dat de politie opriep om ‘even te wachten met naar buiten gaan’. Op en bij bruggen stonden mensen om voorbijgangers te waarschuwen voor het ijs.

Die waarschuwingen hebben ongetwijfeld geholpen, maar konden niet al het leed voorkomen. Bij het OLVG kwamen 270 patiënten binnen: 140 in West en 130 in Oost, de helft meer dan normaal. Tussen die binnenkomers zaten allerlei patiënten, van mensen met corona tot slachtoffers van valpartijen.

Voor de verandering was die laatste groep maandagochtend groter dan de eerste. “We wisten niet wat ons overkwam,” zegt Pim Philipse, teamleider op de Spoedeisende Hulp van het OLVG. Philipse zag iets bijzonder gebeuren op zijn afdeling. “Iedereen verlangt naar het oude normaal. Maandag waren we daar even. Heel even geen corona, het gaf een boost.”

Corona blijft aanwezig

Natuurlijk: Philipse snapt als geen ander dat het voor de slachtoffers minder leuk was. Rond de klok van 11.00 uur was de ergste drukte voorbij. Gelukkig maar, want hoewel de gladheid op een crue manier een welkome afleiding vormde, blijft het virus prominent aanwezig in het ziekenhuis. Ook de slachtoffers van de valpartijen werden voor hun behandeling uitvoerig gescreend op corona.

“Corona is iets van de lange adem,” verzucht Philipse. In december sprak een woordvoerder van het OLVG nog van een ‘zeer nijpende situatie’ en een ‘grote uitdaging’. “De gladheid noemen we daarentegen een flitsramp: kort, maar fors. Met veel creativiteit konden we het opvangen. Zelfs mensen van de intensive care sprongen korte tijd bij.”

Zelf hees Philipse zich maandag ook in zijn werkkleding. “Normaal ben ik bijvoorbeeld ook met de planning bezig, maar nu stond ik op de werkvloer. Wat ik al zei: we waren heel even terug in het oude normaal.”

Maandag volop meldingen door gladheid

Vrijwel overal in Amsterdam was het raak, maandagochtend. Meerdere auto’s botsten op elkaar in Buitenveldert en bij een ‘eenzijdige glijpartij’ op de Johannes Vermeerstraat in Oud-Zuid moest een slachtoffer naar het ziekenhuis. Ook vanuit de Programmeurstraat in Noord en de Polsbroekstraat in Zuidoost werden ongelukken gemeld.

Bij de meldkamer ambulancezorg stond de telefoon roodgloeiend. “We worden overspoeld door telefoontjes van mensen die zijn gevallen en letsel hebben opgelopen,” zei een woordvoerder. “Normaal gesproken krijgen we hulp van buurtregio’s, maar dat is niet mogelijk omdat zij het ook druk hebben.”

Ook het Zaans Medisch Centrum kampte met drukte op de afdeling Spoedeisende Hulp, zo laat het ziekenhuis desgevraagd weten. Vooral verwondingen aan de polsen, enkels, knieën en aan het hoofd kwamen veelvuldig voor. Om hoeveel extra patiënten het precies ging, is niet duidelijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden