Reportage

Drukte in binnenstad viel zondag ‘reuze mee’

De gemeente Amsterdam deed zondagmiddag opnieuw een oproep niet naar de binnenstad te komen. In de Kalverstraat en de Nieuwendijk werd wegens drukte eenrichtingsverkeer ingesteld. Volgens de shoppers en de straatmanagers viel het allemaal reuze mee.

Hanneloes Pen
null Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Karin de Waard (32) loopt met een H&M-tas naar haar fiets op het Damrak. Ze is zondagmiddag met haar vriend wezen shoppen. “We hadden al weken niet meer gewinkeld. Ik ben vandaag wel gegaan omdat ik de kleding toch even eerst wil passen. Toen we rond twee uur de Kalverstraat in liepen, zeiden we meteen tegen elkaar: o, dit valt heel erg mee.”

Ook in de winkels was het niet druk, zegt De Waard, die haar mondkapje voor heeft. “We konden overal naar binnen. Alleen in H&M Home werden we geweigerd. We hadden geen timeslot gereserveerd.”

Black Friday

De gemeente deed zondag, net als vrijdag en zaterdag, een dringende oproep om niet naar de binnenstad te komen omdat het vanwege Black Friday-aanbiedingen erg druk was. In het pas geopende outletcentrum in Halfweg werd het zo druk dat de afgelopen drie dagen een bezoekersstop moest worden ingevoerd.

“Ik heb het veel drukker gezien in de Kalverstraat,” zegt De Waard. “Iedereen bekijkt de drukte bovendien vanuit zijn eigen perspectief.”

“Als je bang bent ga je niet naar de stad,” zegt haar vriend.

In de Kalverstraat lopen twee meisjes met waarschuwingsborden rond: ‘Houd 1,5 meter afstand’. Ze krijgen wisselende reacties van het winkelende publiek, van ‘Ga zo door’ en ‘Goed dat je hier staat’ tot ‘Ik ben het er niet mee eens’ en ‘Fuck off’.

Ze gaan dapper verder. “Het was rond twee uur even druk. Nu is het na het instellen van het eenrichtingsverkeer rustiger,” zegt een van hen.

Vrijdag en zaterdag

De drukte van zondag is niet te vergelijken met die van vrijdag en zaterdag, zegt een beveiliger van kledingzaak Bershka. “Vrijdag- en zaterdagmiddag was de rij voor de winkel heel lang. Zondagmiddag was er nauwelijks een rij. Maar er waren bij ons ook geen aanbiedingen meer.”

Volgens twee handhavers die zondag vanaf drie uur in de winkelstraten van de binnenstad rondlopen, valt de drukte zondag alleszins mee. “Het lijkt van een afstandje druk, maar de mensen kunnen goed anderhalve meter afstand houden. Als je erboven zou hangen, dan zie je dat het best meevalt.”

Ook de straatmanagers in de binnenstad zijn die mening toegedaan. Volgens straatmanager Edith de Vries kwam de 1,5 metermaatregel zondag niet in het gedrang. Hier en daar stond weliswaar een rij voor de deur maar met de paaltjes en linten voor de ingang kon het winkelend publiek in fases worden binnengelaten.

Volgens straatmanager John Schraven was het in De Pijp ook goed te doen. Het was niet veel drukker dan op andere dagen en iedereen hield zich zondag ‘perfect aan de voorschriften’.

Reactie gemeente

De gemeente schrijft in een persbericht dat de winkelstraten dit weekend ‘druk maar beheersbaar’ waren. Om te drukte te reguleren werd op de drukte momenten eenrichtingsverkeer ingesteld in de Kalverstraat en op de Nieuwendijk. Daarnaast is drie dagen op rij opgeroepen de binnenstad te mijden.

Burgemeester Halsema: “Ik kijk terug op een weekend waarin ondernemers, handhavers en agenten goed hebben samengewerkt en de drukte in goede banen hebben geleid. Amsterdam blijft gastvrij en winkeliers moeten hun klanten kunnen ontvangen. Maar ik verwacht ook dat bezoekers de komende weken rekening houden met mogelijke drukte en wegblijven of weggaan als er te veel mensen bij elkaar komen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden