Drukte covidpatiënten houdt aan in Amsterdamse ziekenhuizen

Het blijft onverminderd druk en vol met covidpatiënten in de ziekenhuizen in Amsterdam en de regio. Het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (Roaz) telde dinsdag 128 patiënten op de ic en 270 op de verpleegafdelingen in de ziekenhuizen in Noord-Holland en Flevoland.

Malika Sevil
Het lukt ziekenhuizen in de regio Amsterdam bijna niet meer covidpatiënten in een andere regio te plaatsen. Ook daar liggen de ziekenhuizen inmiddels vol. Beeld ANP
Het lukt ziekenhuizen in de regio Amsterdam bijna niet meer covidpatiënten in een andere regio te plaatsen. Ook daar liggen de ziekenhuizen inmiddels vol.Beeld ANP

Het Outbreak Management Team (OMT) adviseert het kabinet pas verder te versoepelen als het wekelijks gemiddelde van nieuwe ziekenhuisopnames vanwege covid ten minste 20 procent is afgenomen. De regionale én landelijke cijfers stemmen op de korte termijn weinig hoopvol.

Sinds half april, toen het aantal patiënten op de covidafdelingen in de ziekenhuizen in de regio Amsterdam boven de 250 uitkwam, houdt de drukte aan. Ook de ic’s liggen ongeveer even vol. Geplande operaties worden geschrapt, omdat operatiekamerpersoneel bijspringen om covidpatiënten te behandelen. Alleen echt acute operaties op het gebied van hartchirurgie, oncologische behandelingen en traumachirurgie gaan door.

Het is ontzettend druk en vol, zegt een woordvoerder van het OLVG. “Het is op het randje. We merken dat het heel veel van de zorgverleners vraagt. Er is veel uitval en de roosters zijn bijna niet rond te krijgen. We bekijken het nu echt per dag.”

Reguliere zorg fors afgeschaald

De reguliere zorg is nog altijd fors afgeschaald. “Spoedgevallen gaan door. Maar verder wordt elke dag per patiënt bekeken wie met de meeste urgentie moet worden behandeld. Veel operaties worden uitgesteld en dat geeft veel onzekerheid bij de patiënten. Ook voor onze zorgverleners is dat moeilijk om aan te zien.”

Ook in Amsterdam UMC is het nog steeds heel druk, laat een woordvoerder weten. Daar liggen 85 patiënten, van wie 37 op de ic, ongeveer net zo veel als anderhalve week geleden.

Verplaatsen

Covidpatiënten verplaatsen naar andere regio’s gebeurt nu veel minder omdat de ziekenhuizen daar inmiddels ook vol liggen. Met moeite kan er voor een paar covidpatiënten per dag ruimte in een ziekenhuis in andere regio worden gevonden. Eerder in de derde golf lukte het nog soms wel dertig patiënten per dag in een andere regio te plaatsen.

Landelijk is er over afgelopen week overigens wel een lichte afname van het aantal covidpatiënten op de verpleegafdelingen in het ziekenhuis te zien. De drukte op de ic’s bleef echter nagenoeg gelijk. Er lagen gisteren 2613 mensen met covid in een ziekenhuis, van wie 818 op de ic, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Gemiddeld kwamen de afgelopen week dagelijks 251 mensen per dag op de verpleegafdeling van een ziekenhuis terecht. Dat is een kleine 5 procent minder dan vorige week. Het aantal ic-opnames per dag bedraagt op dit moment 47 en is daarmee iets groter dan een week geleden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden