Drukte bij naturalisatieloket door onzekerheid over brexit

Premier May leed in januari een ­zware brexitnederlaag in het Lagerhuis. Diezelfde maand laat ook een piek zien van het aantal naturalisaties van Britten tot Nederlander.

null Beeld AFP
Beeld AFP

In januari vonden 80 naturalisaties plaats. Dat is veel, zeker als je ­bedenkt dat het er over het hele jaar 2018 200 waren.

Het aantal naturalisaties - wie hiervoor kiest, verliest de Britse nationaliteit - stijgt sinds het begin van de brexitonderhandelingen. In 2015 waren er 19 overstappers, in 2016 41, in 2017 125 en vorig jaar dus 200, blijkt uit cijfers van de Immigratie- en ­Naturalisatiedienst (IND). In december 2018 zetten zo'n dertig Britten de ingrijpende stap. Een maand later waren het er bijna drie keer zoveel.

Veel van de 46.000 Britten in Nederland hebben geen idee wat hun status in dit land is als de brexit een feit is. Dat zal vooral het geval zijn als de deal die premier May met de EU sloot, niet door het Britse Lagerhuis komt. Door hun Britse paspoort in te leveren in ruil voor Nederlandse papieren, kunnen ze een einde maken aan deze ­onzekerheid. Ze verliezen dan bijvoorbeeld ook zeker niet de vrijheid om door de Europese Unie te reizen.

Integratie
Omgekeerd zijn er in Groot-Brittannië 100.000 Nederlanders die zich ­gedwongen zien een Brits paspoort te nemen. Zij raken in meerderheid hun Nederlandse paspoort kwijt. De ­Nederlandse regering juicht een dubbele nationaliteit niet toe, omdat die integratie in de weg zou staan.

D66 is bezig met een noodwet om te voorkomen dat Nederlandse Britten en Britse Nederlanders deze keuze moeten maken. Zij moeten voorlopig de mogelijkheid van een dubbele nationaliteit krijgen, vindt Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma. Minister Blok (VVD, Buitenlandse Zaken) reageerde weinig enthousiast op het voorstel.

"Deze ontwikkeling onderstreept de absolute noodzaak van een vangnet voor Nederlanders in het Verenigd Koninkrijk en voor Britten hier," zegt Sjoerdsma. "De urgentie voor deze noodwet groeit met de dag nu een
no-dealbrexit en chaos dreigt."

Andere route
Britten die op de een of andere ­manier een Nederlandse achtergrond hebben, kunnen via een andere route Nederlander worden: door optie. ­Deze snelle route is bedoeld voor Britten die al een band met ons land hebben, bijvoorbeeld omdat ze hier zijn geboren of opgegroeid, of een Nederlandse ouder hebben. Wie door optie Nederlander wordt, mag zijn Britse paspoort houden.

De laatste cijfers over Britten die voor optie kiezen om Nederlander te worden, dateren uit 2017. Toen kozen 1128 van hen voor deze weg. In 2010 waren dat slechts 140 personen.

46.000

Van de 46.000 Britten in Nederland hebben er veel geen idee wat hun juridische status is als de brexit een feit is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden