Drukke demonstratiedag in Amsterdam

Er wordt op zaterdagmiddag druk geprotesteerd in de stad. Op de Dam tegen het regime in Libanon en voor het basisinkomen, op de Kattenburgerstraat tegen de maatregelen van verkeerswethouder Sharon Dijksma om de stad autoluw te maken.

Libanese protest op de Dam. Beeld Ashraf Monzer
Libanese protest op de Dam.Beeld Ashraf Monzer

De bewoners van de Kattenburgerstraat zijn er klaar mee. Heel leuk, die plannen om de auto te verbannen in delen van de stad, maar door welke straat rijden ze straks een blokje om? Juist, de Kattenburgerstraat. Naar verwachting neemt het verkeer daar door de plannen met 30 procent toe.

Dus staan een paar honderd bewoners omstreeks een uur ’s middags op straat. Ze dragen borden en spandoeken met teksten als ‘Wij willen gezond oud worden in Amsterdam’ en ‘Stop dit gevecht overheid, luister. Schone lucht is ons grondrecht.’ Sommigen roepen de tekst door een megafoon.

De demonstranten blokkeren het verkeer en mondjesmaat laten ze auto’s passeren. Automobilisten reageren daar niet enthousiast op.

Twee kilometer verderop op de Dam staan vierhonderd mensen. Daarvan protesteren er ongeveer honderdvijftig voor de invoering van een basisinkomen. Er wordt weinig geroepen, wel zijn er bordjes met kernachtige teksten: ‘Minder burnout’ en ‘Met basisinkomen geen voedselbank’. Een deel van de demonstranten draagt gele hesjes van de vereniging basisinkomen. De demonstratie wordt in meerdere steden op de wereld gehouden.

Pal daarnaast protesteren ongeveer 250 demonstranten tegen het regime in Libanon: bezuinigingen, hoge werkloosheid, corruptie en belastingverhogingen, waaronder een heffing op bellen via whatsapp. Vorig weekend gingen tienduizenden Libanezen al de straat op om te betogen tegen de regering.

Demonstratie de Dam Beeld ANP
Demonstratie de DamBeeld ANP
Demonstratie Kattenburgerstraat. Beeld Marcel Wiegman
Demonstratie Kattenburgerstraat.Beeld Marcel Wiegman
Demonstratie de Dam. Beeld Marcel Wiegman
Demonstratie de Dam.Beeld Marcel Wiegman
Demonstratie de Dam. Beeld Marcel Wiegman
Demonstratie de Dam.Beeld Marcel Wiegman
Demonstratie de Dam. Beeld Marcel Wiegman
Demonstratie de Dam.Beeld Marcel Wiegman
Demonstratie de Dam Beeld ANP
Demonstratie de DamBeeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden