Amsterdam Bewaar

Drugsvondst woning Rivierenbuurt: huurder in de fout, eigenaar de dupe

Met doeken en papier heeft Leonie Groot haar benedenwoning opgefleurd
Met doeken en papier heeft Leonie Groot haar benedenwoning opgefleurd © Dingena Mol

De nieuwe huurder zat net vijf dagen in de woning van Leonie Groot toen de politie er 29 kilo cocaïne vond. Het pand werd verzegeld, tot de burgemeester het twee maanden later ook nog liet dichttimmeren.

Na de forse verbouwing van de benedenwoning van haar pand President Kennedylaan 96 in de Rivierenbuurt vond Leonie Groot het zo mooi geworden dat ze overwoog er zelf te gaan wonen. Toch koos ze eerst maar weer voor een tijdelijke huurder. De Albanese 'expat met goede referenties' die een bemiddelaar had voorgesteld, bleek drugshandelaar Eno B. (21) te zijn.  

Nu gaat het appartement alweer maanden verscholen achter planken. Zo snel kan een heel nieuwe wereld open gaan.  

Het was tien jaar goed gegaan, dus waarom dit keer niet? Groot woont zelf op tweehoog, de begane grond en de eerste etage heeft ze steeds verhuurd.

Grondige verbouwing
Haar huurders waren na tien jaar vertrokken en toen besloot Groot tot een grondige verbouwing van de benedenetage. Zelf kluste de eigenaar volop mee. Nieuwe keuken, badkamer, vloeren, riolering, et cetera.

Via een op expats gericht bemiddelingsbureau kwam ze bij wat een geschikte kandidaat leek, de Albanees. Hij zocht een gemeubileerde woning en kon daarvoor goed betalen. In het contract werden de bekende ontbindende voorwaarden opgenomen. Geen herrie, geen drugs.

Eind januari kwam de man er wonen. Op 1 februari, rond het middaguur: kabaal. Een arrestatieteam viel beneden binnen. Met politiehonden werd het huis urenlang uitgekamd. "De hele straat was in rep en roer. Ik was 112 aan het bellen tot ik zag dat het politie was. De deur lag er half uit," zegt Groot.  

Verklaring
Ze vroeg de recherche of ze haar huurder nog terug kon verwachten. "Daar moest ik maar niet op rekenen." In de avond kwam de politie het pand verzegelen in afwachting van nader onderzoek. "Ik was eerst nog blij met de sloten die een slotenmaker voor en achter plaatste voor de politie. Kon ik in elk geval rustig slapen."  

Na een paar dagen was Groot wel benieuwd wanneer ze haar eigendom weer in zou kunnen. Op 6 februari legde ze een verklaring af. Ze zou zelf weer in de benedenwoning gaan wonen en had zich daar ingeschreven. Daarna begon het wachten.

Het lijkt wel een kraakpand en de buren worden hier ook op aangesproken

Leonie Groot

Een contactpersoon bij de politie gaf steeds hetzelfde antwoord. De burgemeester moest over de politierapportage beslissen. Mogelijk zou 'het drugspand' voor drie maanden worden gesloten omdat het een gevaar was geweest voor de openbare orde. "Vervolgens kreeg ik maar geen bericht."   

Eind maart, toen Groot met een jarige vriendin een weekendje weg was, kwamen zes agenten het benedenappartement dichttimmeren. "De gemeente bleek de post daarover vrolijk naar dat gesloten pand te hebben gestuurd. Omdat ze mijn zienswijze niet konden krijgen, was de beslissing buiten mij om genomen, werd gezegd, maar mijn zienswijze had ik 6 februari gegeven," zegt Groot. 

"De hoeveelheid gevonden drugs is natuurlijk bizar, maar mijn huis na twee maanden voor nog eens drie maanden dichttimmeren, schiet zijn doel volledig voorbij. Het lijkt wel een kraakpand en de buren worden hier ook op aangesproken."

Niet persoonlijk
Uiteindelijk zei 'een dame van de gemeente' dat Groot het allemaal niet persoonlijk moest opvatten. "Ik ben nog sprakeloos. Ik ben enorm onder de indruk en was na die inval door schreeuwende mannen met guns twee weken van het padje. Mensen stoppen om foto's te nemen en de wildste verhalen gaan, over terroristen die er hebben gewoond. Dat terwijl met mijn pand nooit eerder iets mis is geweest."   

Inmiddels heeft Groot begrepen dat ze in beroep kan tegen de beslissing van de burgemeester haar pand te sluiten óf in een kort geding kan verzoeken het pand weer snel te openen. "Ik ben straks mijn woning ruim vijf maanden kwijt. Los van de herstelkosten vind ik nog het ergste dat je van het kastje naar de muur gaat. Geef me dan na de inval een A4'tje met de procedure en informatie over waar je moet zijn. Dat had mij, de politie en de gemeente een hoop tijd, geld, ongemak en frustraties 
gescheeld."   

De burgemeester kan na een vondst van wapens of drugs een woning sluiten vanwege het gevaar voor de openbare orde. Een partij cocaïne met een straatwaarde van een miljoen euro is zo'n risico, zegt een woordvoerder: "Denk aan het risico op een beroving of dealen vanuit de woning en de effecten daarvan op de buurt."   

Vruchteloze pogingen
Als de burgemeester een woning wil sluiten, krijgt de eigenaar gelegenheid te reageren. "Dat is hier ook gebeurd. Na enkele vruchteloze pogingen is er contact geweest met de advocaat van de eigenares. Toen is afgesproken dat uiterlijk 9 maart een zienswijze zou worden ingediend. Dat is niet gebeurd." Op 27 maart volgde het bevel tot sluiting voor drie maanden. 

"Met de eigenares van het pand is deze week een afspraak gemaakt voor een gesprek. Dat zal volgende week plaatsvinden."   

De gemeente adviseert particuliere verhuurders via een erkend bemiddelingsbureau huurders te zoeken, geen contante betaling te accepteren en de identiteitspapieren van de huurder te vragen.