Update

Drugsverdachte Ahmet G. was doelwit schietpartij Amstelveen

De 55-jarige Ahmet G., verdacht van drugshandel, was het belangrijkste doelwit van de schietpartij zaterdag rond het middaguur aan de Grote Wielen in Amstelveen-Westwijk.

Lorianne van Gelder en Paul Vugts

Hij is op straat door zijn been geschoten en is buiten levensgevaar. Zijn dochter (17) is in haar enkel geraakt. Waarschijnlijk haperde het wapen van de schutter(s) en is G. daardoor aan de dood ontsnapt.

Het is nog onduidelijk waarom rivalen hem wilden laten liquideren.
De politie is op zoek naar twee verdachten.

Ahmet G. was een goede bekende van sleutelspelers in de Amsterdams-Turkse onderwereld onder wie de in december 2014 in Istanbul geliquideerde Ali Akgün - die justitie er van verdacht dat hij moorden had aangestuurd voor zowel de Nederlandse als de Turkse onderwereld.

Ook heroïnehandelaar Nedim Imac, geliquideerd in Amsterdam-Osdorp in 2007, behoorde volgens bronnen in het hoofdstedelijke criminele milieu tot zijn contacten.

Voornoemde criminelen hadden nauwe banden met de grote drugshandelaren in Turkije.

Handgranaten
Via zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers weerspreekt G. dat hij een grote drugshandelaar is. Ook ontkent hij van doen te hebben met recente granaataanslagen, zoals zaterdagmiddag werd geschreven in enkele media.

"Mijn cliënt wordt weggezet als een heel gevaarlijke man die met handgranaten in de weer is, maar daar zegt hij helemaal niets van te weten," zegt Kuijpers.

"Momenteel is hij verdachte in een zaak rond vier kilo cocaïne en het witwassen van een nog niet precies gespecificeerd geldbedrag. Dát is de drugshandel waarvan sprake is. G. is vooral blij dat hij nog leeft."

Eerder zat Ahmet G. in België in de gevangenis vanwege een veroordeling tot twee jaar voor betrokkenheid bij een wietkwekerij.

Zowel G. als zijn dochter worden in het ziekenhuis aan hun schotwonden behandeld.

Explosieven
De politie had de omgeving aan het begin van de middag ruim afgezet omdat vermoedelijk explosieven waren achtergebleven bij de plaats van de schietpartij. Experts hebben die niet gevonden.

Zeker doordat sprake was van die explosieven, waren politie, brandweer en andere hulpdiensten in vol ornaat uitgerukt. Ook de traumahelikopter landde in de buurt.

Inmiddels is het in de wijk alweer een stuk rustiger.

null Beeld anp
Beeld anp

Tip Het Parool
Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden