Drive-in bioscoop Borchland moet sluiten

De drive-in bioscoop op het terrein van evenementenlocatie Borchland moet op last van de Veiligheidsregio sluiten. Dat zorgt voor onbegrip. ‘Het was juist zó coronaproof.’

Juliët Boogaard
Het evenement met dj-duo Lucas & Steve donderdagavond. Beeld Management Lucas & Steve
Het evenement met dj-duo Lucas & Steve donderdagavond.Beeld Management Lucas & Steve

Vrijdagavond rond 18:15 uur rijden de eerste auto's het terrein van evenementenlocatie Borchland in Ouderkerk aan de Amstel al op. Ze komen voor de film Thor, die om 19:00 uur op groot scherm vertoond zal worden. Maar dan krijgt directeur Roy Blom een belletje van Joyce Langenacker, de burgemeester van de gemeente Ouder Amstel, waartoe Ouderkerk behoort: ook de drive-in bioscoop moet sluiten. Alle auto’s moeten weer huiswaarts keren.

“Na de persconferentie werden we heen en weer geslingerd,” zegt Blom. Woensdag leek het er nog op dat het wél mocht, de drive-in bioscoop met maximaal 130 auto's. Maar Pathé, waar Blom mee samenwerkt, had al twijfels. “Zo’n multinational wil gewoon op tijd weten of het mag of niet.”

Noodverordening

Na aandringen van Pathé kwam vrijdagochtend het verlossende woord: Langenacker mailde dat het tóch mocht. Maar diezelfde avond besloot de Veiligheidsregio weer anders. “Die beslissing was niet aan mij,” zegt Langenacker.

De Veiligheidsregio laat in een reactie weten dat een drive-in bioscoop niet toegestaan is op grond van de noodverordening. “Daarin volgen we de landelijke aanwijzingen,” zegt een woordvoerder. Voor doorstroomlocaties is een uitzondering gemaakt, drive-in bioscopen vallen daar niet onder, is in de noodverordening te lezen.

“Maandag hebben we er weer contact over, met de Veiligheidsregio en de burgemeester,” zegt Blom. “Dat betekent denk ik dat de deur toch nog op een klein kiertje staat. Ik reken nergens op, maar ik proef een héél klein beetje hoop.”

Tierelier

Blom vindt de beslissing onbegrijpelijk. “Het was zó coronaproof. Mensen mochten alleen hun auto uit om naar het toilet te gaan.” Bovendien, zegt de ondernemer: “Ik zie nu dat andere plekken in Ouder Amstel juist heel druk worden, zoals de sportschool of de golfbaan. Als je alles sluit, gaat iedereen zich op één plek verzamelen.”

Donderdagavond was de laatste avond. “Dat was een prachtig evenement.” Maastrichts dj-duo Lucas & Steve presenteerde een nieuw album, met de clip op het grote scherm en 130 auto’s als publiek. En er waren meer plannen: deze maand zou de finale van Wie is de Mol op het grote scherm te zien zijn. “Het ging hier echt als een tierelier.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden