Drinkwater uit de Keizersgracht: ‘Vol mineralen en Amsterdamse spirit’

Het water in de grachten is de afgelopen tijd dan wel schoner dan ooit, drinkbaar is het nog niet. Toch is nu drinkwater uit de Keizersgracht, Herengracht en Prinsengracht te koop.

Olga Ketellapper
Amsterdams grachtenwater. Beeld Aquablu
Amsterdams grachtenwater.Beeld Aquablu

‘Water vol met mineralen en Amsterdamse spirit, zonder vervuiling’ aldus Aquablu. Het bedrijf dat zich voorheen vooral op waterzuiveringssystemen in Oost-Afrika richtte, heeft als promotiestunt vijftig liter water uit de gracht gepompt en gebotteld.

“We willen laten zien dat elke zoetwaterbron drinkwater kan zijn, en dat het stom is om water in plastic flessen van ver te importeren,” legt brand manager Liselotte van der Lugt uit. “We willen water zo lokaal mogelijk uit de bron halen.”

Met een zuiveringsapparaat in een sloep voer Aquablu dinsdag door de grachten. Ter plekke tapten ze 50 flessen grachtwater en deelden glazen water uit aan voorbijgangers.

‘Het smaakt gewoon normaal, lekker’, reageert een meisje na een wat vreemde blik. ‘Je zou niet zeggen dat het water uit de gracht is’, zegt ze in een video van Aquablu. “Het smaakt vooral zacht volgens een paar mensen,” zegt Van der Lugt.

Dode dieren

Aan het water is dan ook niets vreemds te zien. Het is doorzichtig, helder en ziet er precies uit als kraanwater. “Het systeem zuivert alles: dode dieren, fietsen en zelfs plas. 96 sensoren checken de kwaliteit van het water. Als er een ding niet goed is, komt er geen water uit het kraantje,” zegt Van der Lugt. Ook bacteriën, virussen, hormonen en lood worden uit het water gefilterd.

Het grachtwater is in limited edition te koop voor 39 euro per fles. Van der Lugt: “Het is geen massaproduct, dit is alles wat er is. Het is vooral een statement om te laten zien dat ons systeem goed genoeg is om zelfs het meest vieze water drinkbaar te maken.”

Oprichters Marnix Stokvis en Marc van Zuylen van Aquablu op de sloep. Beeld Aquablu
Oprichters Marnix Stokvis en Marc van Zuylen van Aquablu op de sloep.Beeld Aquablu
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden