Amsterdam Bewaar

Drinkende Lowlandsbezoeker gebruikt bij onderzoek

Een Lowlandsbezoeker tijdens een eerdere editie
Een Lowlandsbezoeker tijdens een eerdere editie © ANP

Onderzoekers van de Hogeschool van Amsterdam gaan tijdens festival Lowlands uitzoeken hoe de bezoekers bewegen na het drinken van alcohol.

Zo willen de onderzoekers data verzamelen voor een langlopend onderzoek naar valpreventie voor ouderen. Op het festival zullen niet veel ouderen rondlopen, maar jongeren die alcohol drinken gaan, evenals ouderen die het risico lopen te vallen, anders bewegen.

De uitkomsten van het onderzoek tijdens Lowlands worden gebruikt voor de ontwikkeling van sensoren om veranderingen in bewegingspatronen bij ouderen te kunnen herkennen. Hoewel de veranderingen na het drinken van alcohol niet exact hetzelfde zijn, leveren deze metingen wel waardevolle informatie op voor de ontwikkeling van de sensoren. Zo kunnen in de toekomst valongelukken bij ouderen voorkomen worden. 

Bewegingsopdrachten
De festivalbezoekers moeten verschillende bewegingsopdrachten uitvoeren, waaronder een balans- en een looptest. Daarbij wordt ook de inname van (extra) alcohol gesimuleerd door het gebruik van een alcoholsimulatiebril. De bewegingen van de deelnemers in verschllende stadia worden onder andere met een 3D-camera geregistreerd.

De alcoholtest is niet het enige wetenschappelijke expermient op Lowlands. In totaal zijn er zes onderzoeken. Amsterdamse onderoekers van onder andere de GGD en het RIVM onderzoeken tijdens het festival hoe je een virtuele zombie-epidemie overleeft.