Driehoek: entrada’s verplaatsen naar Arenapark

De driehoek wil toekomstige entrada’s bij voorkeur naar het Arenapark verplaatsen om rellen te voorkomen.

Jorien van der Keijl
Een waterkanon in actie vlak voor het Champions Leagueduel Ajax-Juventus.  Beeld Reuters
Een waterkanon in actie vlak voor het Champions Leagueduel Ajax-Juventus.Beeld Reuters

Dat schrijft burgemeester Halsema in een brief aan de gemeenteraad. De driehoek (gemeente, justitie en politie) heeft de handelswijze van de politie bij de entrada − een soort warming-up voor fanatieke supporters, met harde muziek, spreekkoren en vaak ook vuurwerk − voorafgaand aan de wedstrijd Ajax-Juventus nogmaals besproken. De aanleiding was het onafhankelijk onderzoek van het COT, instituut voor veiligheids- en crisismanagement, naar het politieoptreden.

Bij de entrada op 10 april kwamen supporters bij de hoofdingang van de Johan Cruijff Arena en bij de ingang van vak H aan de zuidkant bij elkaar. Hierbij werd ook vuurwerk afgestoken. De politie besloot al snel met waterkanonnen in te grijpen. Het optreden van de ME kon naderhand op veel kritiek rekenen.

Halsema wil niet dat aankomende entrada’s nog direct rond de Johan Cruijff Arena plaatsvinden. Het zorgt voor extra veiligheidsproblemen, omdat deelnemers aan de entrada en supporters in het stadion elkaar in de weg zitten.

Gebrekkige communicatie

Gezichtsbedekkende kleding en het afsteken van vuurwerk blijven verboden. Supporters die hun gezicht verbergen zijn als verdachte moeilijker te identificeren. De politie treedt bij volgende entrada’s op tegen supporters die zich niet aan de regels houden.

Uit het onderzoek van het COT bleek dat vooral de gebrekkige communicatie ten grondslag lag aan de escalatie van de entrada rond Ajax-Juventus. Halsema wil dat de driehoek in het vervolg op voorhand actiever communiceert over de regelgeving via onder andere supportersverenigingen.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden