Drie verdachten liquidatie Shaquille Goedhart op vrije voeten

De rechtbank heeft vrijdagmiddag onverwacht alle drie de verdachten vrijgelaten die vast zaten voor de liquidatie van Shaquille Goedhart (24) op 2 mei 2019 bij de portiekflats van Hoptille in Amsterdam-Zuidoost.

Paul Vugts
null Beeld ANP/MICHEL VAN BERGEN
Beeld ANP/MICHEL VAN BERGEN

Belangrijk bewijs dat het Openbaar Ministerie tegen de drie had aangevoerd kwam door nader onderzoek van hun advocaten in een ander licht te staan.

Het gaat om de vermoede schutters Rivelino V. (27), Marc G. (25) plus de vermoede chauffeur van de vluchtauto Badr K. (30).

Rivelino V. en Badr K. zaten al voor de zaak in voorarrest sinds kort na de liquidatie. Marc G., alias ‘John Wick’, was in november in Suriname gearresteerd nadat daar een beroving op een schietpartij was uitgelopen. Hij was de eigenaar van de Peugeot 308 die bij de onderwereldmoord lijkt te zijn gebruikt.

Naar moordplek gelokt

Shaquille Goedhart lijkt door zijn ‘vrienden’ naar Hoptille gelokt, waarna hij met drie kogels in hoofd en hals werd vermoord.

De schutters renden meteen na de moord de parkeergarage aan Haardstee in, waarna de vermoedelijke vluchtauto hard naar buiten kwam rijden.

Justitie gaat er van uit dat Badr K. in de garage had staan wachten in de lichte Peugeot 308. Op beelden van bewakingscamera’s bij studentenwoningen in de buurt is volgens de recherche te zien dat een op de Peugeot lijkende auto eerst heen en weer reed, en vervolgens om 20.22 uur de garage in reed, nadat er een of twee personen waren uitgestapt.

Om 20.48 uur, meteen na de schietpartij, kwamen twee mannen de garage in rennen, vanuit de richting van Hoptille. Heel snel daarna reed de auto de garage uit.

Cruciaal bewijs

De beelden vormen cruciaal bewijs dat sprake is van drie daders.

De rechercheur die de beelden analyseerde, had van 20.22 tot 20.48 uur geen beweging bij de garage beschreven.

De rechtbank had daarom eerder aangenomen dat niemand uit de garage was gekomen nadat de vermoede vluchtauto daar in was gereden.

Advocaten Ferre Dijkers en Denise Wiedeman van Badr K. hadden om de beelden verzocht en kwamen na analyse daarvan tot een heel andere conclusie. Zij zien ten eerste geen bewijs dat de auto die de garage in ging, de latere vluchtauto was. Ten tweede, vooral, zagen ze zestien personen en achttien auto’s in en uit de garage lopen en rijden tussen 20.22 en 20.48 uur, dus rond de moord.

Felle conclusie

Dijkers: “Het Openbaar Ministerie heeft het kennelijk niet nodig geacht dat te benoemen. Wij vinden het onbegrijpelijk waarom deze informatie kennelijk bewust niet is gedeeld met de verdediging en uw rechtbank.”

Wiedeman en Dijkers trekken een felle conclusie. Dijkers: “Wat de verdediging betreft heeft het Openbaar Ministerie daarmee doelbewust de bijl aan de wortel van de waarheidsvinding gezet en wordt u, rechtbank, alsmede de verdediging volstrekt niet serieus en zelfs in de maling genomen.”

Ook de advocaten van de andere verdachten wezen op gebrek aan bewijs. Rivelino’s moeder, bijvoorbeeld, woont vlak bij de moordplek. Betekent de aanwezigheid van zijn telefoon in de buurt dat hij bij die moordplek was of bij zijn moeder?

De rechtbank had eerder al vastgesteld dat het bewijs dun en wankel was, en vindt dat de verdachten nu op grond van het huidige dossier niet in de cel hoeven blijven.

Uiteraard blijven ze wel allemaal verdachten.

Wanneer de zaak inhoudelijk wordt behandeld, is nog onduidelijk.

Badr K. wordt ook van rollen bij twee mislukte moordaanslagen beschuldigd, maar ook daarvoor hoeft hij niet vast te blijven zitten.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden