Update

Drie nieuwe protesten tegen coronamaatregelen in Amsterdam niet direct verboden

Nieuwe protesten tegen de coronamaatregelen in Amsterdam in de komende dagen worden niet op voorhand verboden. Woensdag is de eerste, tot en met zondag staan in het hele land demonstraties gepland.

Het Parool
‘Demonstreren blijft een grondrecht. Als het kan, zullen we dat faciliteren.’ Beeld Joris van Gennip
‘Demonstreren blijft een grondrecht. Als het kan, zullen we dat faciliteren.’Beeld Joris van Gennip

Volgens een woordvoerder van burgemeester Femke Halsema is er - in tegenstelling tot afgelopen zondag op het Museumplein - geen reden te vrezen voor verstoring van de openbare orde.

“Demonstreren blijft een grondrecht. Als het kan, zullen we dat faciliteren.” De demonstraties zijn bij de gemeente gemeld. Het is niet bekend hoeveel mensen erop afkomen.

Aanvankelijk had organisator Nederland in Verzet acties aangekondigd voor woensdag, donderdag en vrijdag in de hoofdstad. Inmiddels is bekend dat er tot en met zondag in het hele land demonstraties staan gepland, van Staphorst tot Blerick en van Emmen tot Delft. Ook zaterdag en zondag zijn er protesten in Amsterdam. Ook doet de actiegroep een oproep op deze dagen winkels die nog wel open zijn te sluiten uit solidariteit met de zaken die gedwongen dicht zijn.

Museumplein

Afgelopen zondag kwamen er duizenden mensen af op een niet toegestane demonstratie tegen de coronamaatregelen op het Museumplein. De gemeente telde op het drukste moment zo’n 10.000 demonstranten. Toen ze weigerden het Museumplein te verlaten, trad de ME op. Daarop verplaatste een grote groep zich naar het Westerpark, waar een manifestatie van Forum voor Democratie plaatsvond. Later keerden een paar honderd betogers terug naar het Museumplein.

De driehoek van gemeente, politie en OM was aanvankelijk bereid de demonstratie onder voorwaarden toe te staan. Maar toen de organisatie volgens de gemeente elke medewerking weigerde en aankondigde de confrontatie op te willen zoeken, werd besloten tot een verbod. De politie had bovendien sterke aanwijzingen dat personen en groepen uit waren op ongeregeldheden en bereid waren geweld te gebruiken.

Politieagent zwaar mishandeld door betoger bij cellencomplex Zuidoost

Na afloop van de demonstratie tegen de coronamaatregelen zondag in Amsterdam, is in Zuidoost een agent mishandeld. Dat gebeurde bij een betoging voor de vrijlating van een demonstrant. De agent werd door een van de betogers uit zijn auto getrokken en geschopt en geslagen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden