Nieuws

Drie nieuwe basisscholen in Amsterdam, streep door plan voor islamitische middelbare scholen

Van de in totaal vijf aanvragen voor nieuwe scholen in Amsterdam gaan er drie met toestemming van het ministerie van Onderwijs in 2023 van start. Twee initiatieven voor islamitische middelbare scholen zijn afgewezen.

Bas Soetenhorst en Raounak Khaddari
Het inmiddels omstreden Cornelius Haga Lyceum blijft de enige islamitische middelbare school in Amsterdam. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Het inmiddels omstreden Cornelius Haga Lyceum blijft de enige islamitische middelbare school in Amsterdam.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Van de zestien landelijke aanvragen in het voortgezet onderwijs keurt het ministerie er dit jaar slechts twee goed. Alle vijf initiatieven voor een nieuwe islamitische middelbare school zijn afgewezen. Dat betekent dat het inmiddels omstreden Cornelius Haga Lyceum de enige islamitische middelbare school in Amsterdam blijft. Er komt in de stad wel een islamitische basisschool bij.

Tot de afgewezen scholen in Amsterdam hoort het El Amien Lyceum, een initiatief van het bestuur van de islamitische basisscholen El Amien I en II. Ook het College Fiducie, een plan van Stichting Islamitisch Onderwijs Noord-Holland (SIO NH), is afgewezen. De aanvraag voor islamitische basisschool de Dadelpalm in Geuzenveld is wel goedgekeurd. Die krijgt net als IKC Cadans in Weesp en Thula, een vrije school in Amsterdam Oost, geld van de overheid om per augustus 2023 de deuren te openen.

Afgeketst

De meeste plannen voor een middelbare school zijn afgeketst vanwege bezwaren van de onderwijsinspectie over de beoogde lessen in burgerschap. Minister Dennis Wiersma (Primair en Voortgezet Onderwijs) schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat er een ‘expertisepunt burgerschapsonderwijs’ zal worden opgericht, waar aanvragers volgend jaar terecht kunnen.

Hij stelt kritisch te hebben gekeken naar de aanvragen en noemt het onacceptabel om scholen te laten starten terwijl de inspectie verwacht dat dat leerlingen hier geen goed onderwijs zullen krijgen. “Als school moet je aan hoge eisen voldoen, bijvoorbeeld als het gaat om burgerschapsonderwijs, zodat alle leerlingen met een stevige basis van school komen.”

Directeur-bestuurder Younes Hanin van El Amien is teleurgesteld over de afwijzing door de minister, omdat steeds meer ouders een kwalitatieve middelbare islamitische school wensen, stelt hij in een persbericht.

Afwijzing bestrijden

Sinds 1 november 2020 is de oprichting van nieuwe scholen op papier vergemakkelijkt. De zogenoemde ‘Wet meer ruimte voor nieuwe scholen’ maakt het moeilijker voor gemeenten om nieuwe scholen tegen te houden en hecht minder belang aan de vraag of er in een stadsdeel al genoeg onderwijsaanbod is. Het is met name bepalend of er genoeg steunverklaringen zijn verzameld onder geïnteresseerde ouders. Voor de plannen voor nieuwe islamitische middelbare scholen in Amsterdam was dit dus het geval, maar desalniettemin lijken ze er nu toch niet te komen.

Yusuf Altuntas, voorzitter van SIO NH, zegt naar de rechter te stappen om de afwijzing te bestrijden. Volgens Altuntas worstelen scholen met de inhoud van burgerschapsvorming. “Daar verstaat iedereen wat anders onder. Alleen wij dreigen daar nu op te worden afgerekend. Dat voelt onrechtvaardig.” Hanin denkt nog na over een vervolgstap en het eventueel indienen van een bezwaar.

De Amsterdamse wethouder van Onderwijs waarschuwde eerder dat de vele initiatieven voor nieuwe scholen tot verdergaande segregatie en versterking van het lerarentekort zouden kunnen leiden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden