PlusAchtergrond

Drie keer geen corona, heb je dan nog zin om te testen?

Minder Amsterdammers laten zich op het coronavirus testen. Mogelijk komt dat door mensen die al meermaals negatief getest zijn en geen zin meer hebben om naar de teststraat te gaan.

Tahrim Ramdjan en Madelief van Dongen
1Een medewerker van de GGD Amsterdam neemt een coronatest af in een testlocatie bij de RAI.  Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
1Een medewerker van de GGD Amsterdam neemt een coronatest af in een testlocatie bij de RAI.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Het aantal afgenomen tests in Amsterdam loopt al terug sinds de week van maandag 19 oktober. Dat geldt ook voor de andere gemeenten in de veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland. Ouder-Amstel (onder meer Duivendrecht en Ouderkerk aan de Amstel), waar het aantal tests sinds maandag 2 november juist weer toeneemt, is daarop de uitzondering.

Yvonne van Duijnhoven, hoofd infectieziekten van de GGD Amsterdam, wees er eerder op dat die daling te maken kan hebben met ‘testmoeheid’ onder Amsterdammers. Mensen die al twee of drie keer negatief getest zijn en daarna niet snel nóg een keer naar de teststraat zouden gaan.

Speculaties

Volgens hoogleraar gezondheidscommunicatie Bas van den Putte van de Universiteit van Amsterdam, is meer onderzoek nodig om zo’n conclusie te kunnen trekken. “Bovendien verschillen de cijfers met de dag. Dus het blijft bij speculaties.”

Landelijk lieten vorige week 30.000 meer mensen zich testen ten opzichte van de week ervoor. Woensdag wordt bekend of die stijgende lijn ook in Amsterdam is ingezet.

Van den Putte denkt wel dat het mogelijk is dat meermaals negatief geteste mensen minder snel hun weg vinden naar een teststraat. “Het kost best wel veel tijd, dus wellicht denken ze dan: ik kijk het nog even aan.”

Valse negatieven

De 21-jarige politicologiestudent Shinouk Ettema is al drie keer naar de teststraat getrokken, met driemaal een negatieve uitslag. “Mijn vriend was positief getest op corona en ik dacht dat ik het ook zou hebben. Bovendien was ik verkouden en hoestte ik een beetje."

De eerste keer was de uitslag negatief, maar haar vader – epidemioloog – stuurde haar een aantal onderzoeken, waaruit bleek dat er met regelmaat valse negatieven voorkwamen. Een tweede test leidde ook tot een negatieve uitslag.

Toen ze een maand later weer verkouden was, liet ze zich nogmaals testen. Of ze er niet moe van werd? “Nou, ik had er niet echt zin in. Maar je kunt het maar beter doen. Bovendien ben ik blijkbaar niet zo vatbaar voor corona, dus maak ik me er de volgende keer niet meer zo’n zorgen om.”

Burgerplicht

Van den Putte benadrukt ook een andere, mogelijk belangrijke oorzaak voor testmoeheid. “De media lichtten eerst de lange wachttijden uit, voor zowel het boeken van een afspraak als het krijgen van de uitslag. En je moet al die tijd in thuisisolatie.”

Dat herinnert ook student internationaal publiekrecht Lois Martin (22) zich. Zij is al twee keer negatief getest: de eerste keer in augustus, de tweede keer zes weken geleden, toen haar vriend hoge koorts kreeg. “De tweede keer was een stuk vervelender, omdat ze in beide neusgaten prikten. En hoewel het sneller ging, stond er wel een flinke rij voor de teststraat.”

“Als het dan weer zo druk is, of als je drie dagen moet wachten voor je erheen kan, dan zou ik er nog eens over nadenken.” Het kost veel tijd, wil ze maar zeggen, terwijl de vorige keer bleek dat een test eigenlijk niet nodig was. “Maar als je de volgende dag getest kunt worden, heb je die bezwaren niet.”

Van den Putte bevestigt die neiging, zoals bij zoveel gedragingen. “Hoe minder moeite het kost, hoe sneller mensen het doen. Dus moet je het makkelijk maken.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden