Amsterdam Bewaar

Drie jonge ooievaars in het Vondelpark maken het goed

Het nest in het Vondelpark
Het nest in het Vondelpark © Marianne Oosterhuis

De drie jonge ooievaars die in mei zijn geboren in het Vondelpark maken het goed. De vogels zullen later deze maand worden geringd en naar verwachting begin volgende maand uitvliegen.

Het is voor het tiende jaar op rij dat een paartje ooievaars in het Vondelpark eieren uitbroedt, vertelt Mat Jansen namens het Ooievaarsproject Amsterdam. "Vorig jaar vlogen drie van de vier jongen uit. De teller staat inmiddels op twintig jongen."

Dit jaar was het spannend, omdat het nest in het Vondelpark moest worden vervangen. "In het Amstelpark was een nieuw nest geplaatst. Het oude is naar het Vondelpark gekomen. Het was op beide plekken afwachten of de ooievaars hun nieuwe nest zouden accepteren."

Geen last van drukte
In het Vondelpark is dat goed gegaan. Jansen: "De jongen zien er gezond uit. Ze krijgen voldoende insecten en regenwormen van de ouders. De volwassen vogels vliegen elke dag naar Geuzenveld waar ze door een particulier worden bijgevoerd met eendagskuikens."

Ooievaars zijn slimme vogels, ze passen zich snel aan

Mat Jansen

Van de drukte in het Vondelpark hebben de dieren klaarblijkelijk geen last, vertelt Jansen. "Ooievaars zijn slimme vogels. Ze passen zich snel aan. Onze grootste zorg is het brood dat in het park blijft slingeren. Daar kunnen de jonge vogels zelfs aan doodgaan."

Jansen is in gesprek over een uitbreiding van het aantal nesten in het park. "We hebben de afgelopen weken tot twee maal toe een vreemd paartje over het nest zien scheren. Kennelijk is er behoefte aan extra broedruimte."