Drie jaar cel voor bommenlegger ‘Mo Terror’

De rechtbank veroordeelt Amsterdammer Mohamed B. (29), alias ‘Mo Terror’, tot drie jaar cel waarvan een half jaar voorwaardelijk voor het leggen van bommen voor de woning en het bedrijf van een Amsterdamse ondernemer.

Op 25 november legde B. een bom in een portiek op de Plantage Parklaan. Beeld Joris Van Gennip
Op 25 november legde B. een bom in een portiek op de Plantage Parklaan.Beeld Joris Van Gennip

Volgens de rechtbank was het B. die op 25 november een oefengranaat legde in het portiek van de woning van de ondernemer, aan de Plantage Parklaan in de binnenstad. Nadat een buurvrouw het explosief had gevonden, ontruimde de politie meerdere woningen en werd de straat uren afgezet.

Op 8 december legde een sterk gelijkende figuur eenzelfde bom voor het bedrijf van de ondernemer, verderop in de binnenstad.

De rechtbank stelt dat het in beide gevallen ging om echte explosieven die groot gevaar voor de omgeving opleverden, al achten de rechters niet bewezen dat B. ze ook echt wilde laten ontploffen. Zo ontbrak in beide gevallen een onstekingsmechanisme en zaten de elektriciteitskabels die B. naar de granaten had gelegd mogelijk niet of slecht vast.

Daarom legt de rechtbank een lagere straf op dan justitie had geëist (vier jaar waarvan één voorwaardelijk).

Adressen in smartphone

Op beide bommen en snoeren zat dna van B. De bommenlegger droeg beide keren alleen aan zijn rechterhand een handschoen. In B.’s huis werden een pilotenbril, schoenen en een schoudertas gevonden die sterk lijken op de bril, schoenen en tas van de bommenlegger.

Met een smartphone van B. was gezocht op de adressen waar de bommen werden gelegd. De tweede granaat werd achtergelaten op een moment dat de nachtdienst van de politie bijna afliep, terwijl met B.’s telefoon was gezocht op de tijd waarop de diensten wisselden.

Al die omstandigheden ‘schreeuwen om een verklaring’, die B. volgens de rechtbank niet kon geven.

Klemgereden en bedreigd

Het doelwit was al eerder bedreigd vanwege een zakelijk conflict met een criminele wanbetaler. In juli vorig jaar was de Mercedes G-klasse van de zakenman al in brand gestoken door een kennis van B., voor de deur van zijn huis in de Plantagebuurt. Hij was ook al eens klemgereden en bedreigd.

De criminele wanbetaler zou hem al eens hebben gelast ‘500 k’ (500.000 euro) over te maken, anders zouden adressen aan de beurt komen waar een vestiging van zijn bedrijf zit en waar familie woont.

B. moet de zakenman een kleine schadevergoeding betalen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden