Drie Amsterdamse wetenschappers ontvangen onderzoeksbeurs Hartstichting

Drie Amsterdamse wetenschappers krijgen van de Hartstichting een beurs voor onderzoek naar hart- en vaatziekten.

Het Parool
null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

De Dekkerbeurs, een persoonlijke onderzoeksbeurs voor getalenteerde wetenschappers, is dit jaar onder andere toegekend aan Marit Wiersma, Rik Olde Engberink en Kak Khee Yeung van het Amsterdam UMC. Naast de drie Amsterdamse wetenschappers zijn er nog zeven andere onderzoekers die de beurs krijgen.

Wiersma onderzoekt hoe bepaalde afwijkingen in genen leiden tot boezemfibrilleren om kennis op te doen voor het ontwikkelingen van nieuwe testen en behandelingen voor deze hartritmestoornis. Olde Engberink onderzoekt of een nieuwe behandeling die ervoor moet zorgen dat het lichaam van patiënten met hartfalen minder water en zout vasthoudt, klachtenvermindering teweeg brengt. Kak Khee Yeung bestudeert de rol van de gladde spiercel bij verwijdingen van de grote lichaamsslagader. Deze verwijdingen kunnen plotseling openscheuren, met de dood als mogelijk gevolg.

De Dekkerbeurs is vernoemd naar Bart Dekker, oud-directeur van de Hartstichting. Dekker was onder andere de initiator van de burgerhulpverlening bij een hartstilstand in Nederland. De beurzen worden dit jaar voor de 33ste keer uitgereikt.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden