Amsterdam Bewaar

Drie Amsterdamse nominaties Gebouw van het Jaar

Een van de genomineerden is het hoofdkantoor van Joolz in Noord.
Een van de genomineerden is het hoofdkantoor van Joolz in Noord. © BNA

Drie Amsterdamse gebouwen dingen mee naar de titel Beste Gebouw van het Jaar 2017. Het hoofdkantoor van Joolz in Noord, De Flat in de Bijlmer en De Smaragd in Oost zijn bij de genomineerden.

Dat heeft de branchevereniging voor Nederlandse Architectenbureaus (BNA), die de jaarlijkse architectuurprijs uitreikt, maandag bekendgemaakt. In totaal zijn negen gebouwen nog in de race voor de prijs. Deze zijn door een jury gekozen uit in totaal 113 inzendingen van verschillende architectenbureau's.

De genomineerde gebouwen zijn ingedeeld in verschillende categorieën. Onder de noemer 'stimulerende omgevingen' dingt het hoofdkantoor van kinderwagenproducent Joolz mee naar de prijs.

Het bedrijf nam vorig jaar zijn intrek in een voormalige machinefabriek in Noord. Daar bevindt zich zowel het kantoor als de fabriek van Joolz. Het oude pand is bij de verbouwing voorzien van veel glas en planten, waardoor het meer lijkt op een kas dan een werkplek. Volgens de oprichters zorgt dit voor een aangenaam werkklimaat.

Chique
De Smaragd op de Insulindeweg doet mee in de categorie 'leefbaarheid en sociale cohesie'. Dit wooncomplex met 102 woningen wordt gezien als overgang van stijlen in de buurt: de 19e eeuwse ring (in de 2e Atjehstraat) en de Gordel '20-'40 (op de Insulindeweg).

Het gebouw is chique, maar heeft toch een ingetogen uitstraling. Bovendien gaat sociale huur en koop er samen en is daar vanaf buiten ook geen onderscheid in te maken. De Smaragd won eerder de Zuiderkerkprijs.

Klusflat
In dezelfde categorie is De Flat, ook wel bekend als Kleiburg, genomineerd. Het is niet de eerste prijs die de honingraatflat in de Bijlmer in de wacht kan slepen dit jaar: Kleiburg is een van de vijf finalisten voor de prestigieuze Europese architectuurprijs Mies van der Rohe Award. 

Het gebouw stond tot zo'n zes jaar geleden op de slooplijst van woningbouwcorporatie Rochdale en werd voor een symbolisch bedrag verkocht aan het consortium De Flat, dat het complex te koop zette als casco kluswoningen. 

De uitreiking van de juryprijs en de eervolle vermeldingen is op 19 mei in Utrecht. Er is ook een publieksprijs, waarvoor binnenkort gestemd kan worden. Vorig jaar pakte het gebouw van tennisclub IJburg de prijs in de categorie 'identiteit en icoonwaarde'.