Drie Amsterdammers winnen prijs voor inzet rondom hoogbegaafdheid

Bij de uitreiking van de Mensa Fonds Awards zijn drie Amsterdammers in de prijzen gevallen: Abdelhamid Idrissi, Jim Jansen en Diederik Jekel kregen een onderscheiding voor hun werk en inzet voor mensen met hoogbegaafdheid.

Madelief van Dongen
V.l.n.r: winnaars Abdelhamid Idrissi, Diederik Jekel en Jim Jansen.  Beeld George Maass
V.l.n.r: winnaars Abdelhamid Idrissi, Diederik Jekel en Jim Jansen.Beeld George Maass

De prijzen werden zondagmiddag zonder aanwezigheid van publiek uitgereikt in De Balie in Amsterdam. “Er bestaan veel uitdagingen rondom hoogbegaafdheid, bijvoorbeeld in het onderwijs, op het werk en in de gezondheidszorg,” aldus jurylid Angela Riddering. “Toch gaat er ook ontzettend veel goed. Met deze prijs willen we de mensen die zich daarvoor inzetten de aandacht geven die ze verdienen."

De onderscheidingen worden sinds acht jaar uitgereikt door het Mensa Fonds, dat zich toelegt op het zichtbaar maken van hoogbegaafdheid en wat het betekent. De prijswinnaars zijn uitgekozen om hun bijdragen aan een positieve beeldvorming en het steunen van initiatieven om zeer hoge intelligentie optimaal te benutten.

Studiezalen

Sociaal ondernemer Abdelhamid Idrissi kreeg de Uitblinker Award voor zijn werk met Studiezalen, waar hij jongeren uit lagere sociale klassen helpt met studeren en zichzelf ontwikkelen. Het Mensa Fonds prijst daarbij de ruimte die hij biedt aan de kinderen. Een bijzondere prijs, vindt Idrissi: “De jury heeft gezien dat Studiezalen voor iedereen toegankelijk is. No matter what, wij doen ons best om het talent van kinderen te erkennen, te belichten en een podium te geven.”

Idrissi benadrukt dat Studiezalen er is voor kwetsbare kinderen: dat kunnen dus ook meerkunners en hoogbegaafden zijn. “Wij willen dat deze kinderen weer een fijne nachtrust hebben. Als dat betekent dat je hoogbegaafdheid moet worden erkend, dan doen we dat.”

De publieksprijs ging naar Jim Jansen, hoofdredacteur van het populair-wetenschappelijke tijdschrift New Scientist. Ook coördineert Jansen de wetenschapspagina’s van Het Parool en verzorgt hij de rubriek Eureka voor het Algemeen Dagblad. Jansen: “Wij maken ingewikkelde materie behapbaar voor een groot publiek. Het is belangrijk om die brug te slaan tussen wetenschap en maatschappij. Zo zorg je er ook voor dat nieuw talent ontdekt wordt.”

“Ik was een beetje verbaasd over de prijs, maar dit is wel heel leuk,” vertelt Jansen. “Ik heb zelf een felicitatie gekregen van Robbert Dijkgraaf. Die kan ik mooi in m’n zak steken.”

Ook vastestoffysicus en wetenschapsjournalist Diederik Jekel ontving een prijs, de Impact Award. De jury van het Mensa Fonds bewondert zijn inzet om wetenschappelijke kennis actueel en toegankelijk te maken: ‘Jekel deelt met onvermoeibaar enthousiasme en op een ontspannen manier zijn kennis, houdt de nuance vast en weet publiek op elk niveau te bereiken en te boeien.’ Vorig jaar ontving Robbert Dijkgraaf deze prijs.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden