Amsterdam Bewaar

Drie aanhoudingen na poging liquidatie bedrijfsleider Spy City

De politie doet onderzoek na een liquidatiepoging bij de spyshop Spy City in Amsterdam waarbij een medewerker uit Alkmaar zwaargewond raakte.
De politie doet onderzoek na een liquidatiepoging bij de spyshop Spy City in Amsterdam waarbij een medewerker uit Alkmaar zwaargewond raakte. © ANP

Een arrestatieteam heeft woensdagmiddag drie mannen aangehouden voor de poging tot liquidatie van de bedrijfsleider van spyshop Spy City Amsterdam, dinsdagmorgen op de Moeselhavenweg in het Westelijk Havengebied van Amsterdam.

De vermoede vluchtauto van de daders was aangetroffen op de A.A.H. Struijckenkade in Slotermeer. Verder onderzoek door de recherche leidde naar een woning in de buurt. Eén verdachte kon in de omgeving van die woning worden aangehouden. De twee anderen werden gepakt in de tuin van die woning.

De recherche denkt dat de daders de 31-jarige Sander uit Alkmaar even na tien uur dinsdagochtend wilden doodschieten, maar dat hun vuurwapen weigerde. Vervolgens hebben ze hem daarmee waarschijnlijk (voornamelijk) tegen zijn hoofd geslagen.

Niet aanspreekbaar
Hij ligt zwaargewond in een ziekenhuis en was woensdagmiddag nog niet aanspreekbaar, maar lijkt de aanval te overleven. Alle nu gearresteerde verdachten 'zitten in beperkingen' en mogen geen contact hebben met de buitenwereld. De politie doet daarom ook geen verdere mededelingen meer over de zaak.

Het slachtoffer was al ongeveer vijf jaar bedrijfsleider van de spyshop. Meestal was hij als enige medewerker in de zaak aanwezig.

Wij weten nog helemaal niets. Nul punt nul. Wij hebben geen vijanden en die hebben we ook nooit gehad

Eigenaar Spy City

'Nul punt nul'
Eén van de eigenaren van Spy City, die niet met zijn naam in de krant wil, zegt geen idee te hebben waarom zijn bedrijfsleider is aangevallen. "Wij  weten nog helemaal niets. Nul punt nul. Wij hebben geen vijanden en die hebben we ook nooit gehad."

Dat de eigenaren zelf al tijden niet meer in hun winkel durven komen, zoals in het criminele milieu wordt beweerd, noemt hij onzin. 

"Wij hebben Spy City al tien jaar, maar we hebben inmiddels ook een ander bedrijf waarmee we druk zijn. We komen nog wel veel in Spy City. Het is geen winkel waarin je veel personeel nodig hebt. Niemand uit de omgeving van onze bedrijfsleider zegt iets te hebben gehoord over problemen die hij zou hebben gehad."

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.