Nieuws

Draag ‘steentje’ bij aan een groener Amsterdam: doe mee met het NK tegelwippen

Temperaturen stijgen en regenbuien verhevigen. De gemeente wil bewoners daarom aansporen om tegels te vervangen door planten. Mensen kunnen hun tuintegels laten ophalen door een tegelservice én meedoen aan het Nationaal Kampioenschap Tegelwippen.

Het Parool
Buurtbewoners breken een stuk van de stoep open om er een bloementuin van te maken.  Beeld Hollandse Hoogte
Buurtbewoners breken een stuk van de stoep open om er een bloementuin van te maken.Beeld Hollandse Hoogte

Het vergroenen van de stad is een vorm van klimaatadaptatie: een versteende stad houdt veel warmte vast en door bestrating kan overtollig water door almaar heviger regenbuien moeilijk de grond in zakken. Planten verkoelen en nemen juist water op. Bovendien is meer groen bevorderlijk voor de flora en fauna in de stad: hoe meer leefruimte, hoe beter.

Stadsbewoners kunnen hieraan bijdragen door bijvoorbeeld hun tuin te vergroenen. De tegelservice, een initiatief van Rainproof Amsterdam, wil dit aanmoedigen en vergemakkelijken voor Amsterdammers. In april, mei, juni en september haalt de service tuintegels op. Iedereen kan zich aanmelden voor een dag dat de dienst in jouw stadsdeel is; tegels kunnen vanaf 16:00 de dag ervoor op de hoek van de straat worden gelegd.

NK Tegelwippen

Tegels die op die manier worden opgehaald tellen ook mee voor het zogeheten Nationaal Kampioenschap tegelwippen, waar de gemeente Amsterdam aan meedoet. Het gaat om een initiatief van activatiebureau Frank Lee en collectief Dus Wat Gaan Wij Doen en wordt gesteund door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en vele klimaatorganisaties.

Vorig jaar vond de eerste editie plaats, waarbij de strijd tussen Amsterdam en Rotterdam ging. Dit jaar doen ruim veertig gemeenten door het hele land mee. De regels zijn simpel: de gemeente die relatief (dus per inwoner) de meeste tegels uit de stad haalt en vervangt voor groen, wint de ‘Gouden Tegel’. Bewoners kunnen zelf tegels weghalen en een bewijsfoto sturen naar de organisatie of ze dus laten ophalen door de tegelservice.

En daarna? In alle stadsdelen zijn initiatieven aanwezig die je helpen om je tuin te vergroenen. Zo kun je zelf bomen planten, leren hoe je een klimaatbestendige tuin ontwerpt en de aarde gezond houdt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden