Amsterdam Bewaar

Door staking NS maandagochtend geen treinen

Maandag rijden er weinig treinen
Maandag rijden er weinig treinen © ANP

De spoorbonden CNV, FNV en VVMC houden maandagochtend vroeg een werkonderbreking om te pleiten voor handhaving van de pensioenleeftijd op 66 jaar. Vanaf het begin van de dienstregeling tot aan 07.06 uur rijden er geen treinen.

Ook na dat tijdstip is hinder op het spoor te verwachten.

De werkonderbreking bij de NS komt boven op een staking bij het stads- en streekvervoer, waarmee de betrokken vakbonden eveneens bevriezing eisen van de pensioenleeftijd. Tram-, metro- en busbestuurders in Rotterdam, Den Haag en Amsterdam leggen vanaf 06.00 uur 66 minuten lang het werk neer. Trams, bussen en metro's die voor 06.00 uur op de dienstregeling staan, zullen ook niet rijden.

Schoonmaak
Maandag geldt overigens in veel sectoren als actiedag. Zo zijn er acties in de bouw, de metaal en de schoonmaak. In die branches wordt - ook vanwege de pensioenvoorziening  - opgeroepen tot een 24 uursstaking.

Ook meerdere bedrijven op Schiphol gaan maandag actievoeren voor een goed pensioen. FNV verwacht niet dat passagiers vluchten zullen missen door de acties. Schiphol zelf waarschuwt reizigers op zijn site dat de luchthaven tussen 06.00 en 07.06 uur niet bereikbaar is met openbaar vervoer. 

In de havens in Rotterdam, Amsterdam en Zeeland wordt volgens de bonden ook gestaakt. De actievoerders verzamelen zich volgens de bond op tien regionale actiebijeenkomsten verspreid over het land.