Dood Orpheo Gefferie: stom uitgaansgeweld of slepend conflict?

Werd Orpheo Gefferie (24) uit Almere op 18 mei vorig jaar in parkeergarage The Bank bij het Rembrandtplein doodgeschoten in een stomme uitgaansruzie? Of was het een moord waaraan een langer slepend conflict tussen twee groepen ten grondslag lag?

De op de Nationale Opsporingslijst geplaatste Erxinio Luntungan. Beeld POLITIE
De op de Nationale Opsporingslijst geplaatste Erxinio Luntungan.Beeld POLITIE

Het is een belangrijke vraag in de zaak tegen de voortvluchtige schutter Erxinio Luntungan (20) en Darnell T. (22), die voor Luntungan het wapen uit de auto zou zijn gaan halen.

Als Luntungan in de uiteindelijke worsteling om het wapen in een opwelling schoot, zou sprake zijn van doodslag, waarop een lagere straf staat dan op moord, ‘na kalm beraad’. Overigens kan een heel korte bedenktijd al genoeg zijn om het dodelijke schieten als moord te kwalificeren.

Van het groepje jonge mannen dat even na 4.00 uur ’s nachts ruzie kreeg bij de parkeerautomaat, maakten meerdere jonge criminelen uit Zuidoost deel uit. Ze waren uit geweest in de clubs aan de Amstelstraat. Onder hen was Genciël ‘Genna’ Feller. Hij werd in de nacht van 3 op 4 augustus in Almere met zeker acht kogels beschoten en overleefde met geluk, maar werd op 2 september alsnog doodgeschoten op Curaçao, waar hij met nog drie kogels in zijn lichaam was ondergedoken.

Belangrijke getuige

Na de eerste, mislukte, aanslag had hij gezegd dat die mogelijk te maken had met de moord op Orpheo Gefferie. Hij had dus een belangrijke getuige kunnen zijn in de strafzaak tegen Erxinio Luntungan en Darnell T.

Andere getuigen van de dodelijke schietpartij in de parkeergarage zijn weinig spraakzaam. “De schietpartij vond plaats in een cirkel van mensen die niet naar voren komen om te praten over wat ze allemaal weten,” zei de officier van justitie vrijdag op een inleidende zitting. “Dat is jammer.”

Machinegeweer

Ook schutter Luntungan, die inmiddels op de Nationale Opsporingslijst is geplaatst, komt al van jongs af aan voor serieuze zaken in aanraking met de politie. Als minderjarige werd onder zijn bed al eens een machinegeweer gevonden.

Niet lang daarna werd hij veroordeeld voor onder meer de diefstallen van twee Range Rovers en meerdere motoren.

In februari vorig jaar stond hij nog terecht voor het bezit van een pistool en munitie plus het bezit van een gestolen horloge in augustus 2018.

Lastig dossier

Luntungan kent veel twintigers uit de Bijlmer die gelieerd zijn aan – of inmiddels in de cel zitten voor – serieuze geweldsmisdrijven. Hij zou na de schietpartij zijn kleding hebben verbrand.

Zijn advocaat Guy Weski liet de rechtbank weten wel contact met Luntungan te hebben, maar dat het door diens vlucht ‘lastig is een dossier van deze omvang te bespreken’.

Advocaat Gerald Roethof van Darnell T. vroeg de rechtbank zijn cliënt vrij te laten omdat geen van de getuigen zegt dat hij het wapen aan Luntungan heeft overhandigd. Op de camerabeelden is het volgens hem ook niet te zien. “Eén getuige zegt dat hij iets uit de auto pakte waarna hij een knal hoorde. Dan is het een invuloefening dat mijn cliënt een vuurwapen uit de auto zou hebben gepakt. Dat is puur subjectief. Daar kunnen we niets mee.”

De rechtbank houdt T. niettemin in de cel omdat de rechters nog steeds voldoende aanwijzingen zien dat hij Luntungan dat wapen gaf.

De volgende inleidende zitting is op 28 juli.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden