Update

Dode man op het Singel slachtoffer van misdrijf

De overleden man die in de nacht van dinsdag op woensdag door een voorbijganger aangetroffen is op het Singel in het centrum, is waarschijnlijk door een misdrijf om het leven is gekomen. Dat meldt de politie Amsterdam.

Jesper Roele en Tahrim Ramdjan
null Beeld Joris van Gennip
Beeld Joris van Gennip

De persoon werd rond 03.30 uur op straat aangetroffen door een voorbijganger ter hoogte van nummer 31. Er werden meerdere ambulances opgeroepen en een traumahelikopter, maar reanimatie mocht niet meer baten. Na de reanimatie zagen hulpverleners sporen van een misdrijf en is een onderzoek opgestart, schrijft de politie. Op een filmpje is te zien dat er veel bloed op straat ligt op de plaats delict.

Bij de politie is de identiteit van de man bekend. Uit onderzoek blijkt dat het slachtoffer rond 02.15 uur nog in leven was en in de omgeving van de Spuistraat, Singel en Centraal Station heeft gelopen. De politie gaat er dus vanuit dat de man tussen 02.15 en 03.30 uur om het leven is gebracht. Ook vermoedt de recherche dat de dader onder het bloed heeft gezeten, gezien de verwondingen van het slachtoffer.

Portiek

Een buurtbewoner zegt dat de bloedende man vannacht het portiek van een huis in is gevallen en daar in een benarde positie lag. Toen de politie en ambulance kwamen, zouden ze de kelder van het huis hebben opengebroken. Zo kon de man in het huis gereanimeerd worden. In het huis zou de man vervolgens overleden zijn.

“Er lag een man bloedend op straat,” zegt een andere buurtbewoner. “Tegen het huis aan.” Zij hoorde vannacht hoe 112 werd gebeld.

Een buurtbewoner die aan de overkant woont, hoorde een hond blaffen om 03.30 uur in de nacht. Hij lag nog in bed. “Ik hoorde hem tekeergaan. Ik vroeg me af waarom niemand op hem lette.” Hij hoorde vervolgens driemaal een geluid dat ‘leek op een heimachine’. Vervolgens hoorde hij om 03.45 uur sirenes. Er was meteen een grote politie- en ambulancemacht aanwezig. De politie heeft tegen de buurtbewoner gezegd dat het slachtoffer niet uit de buurt afkomstig is. “Het is hier over het algemeen erg veilig, ondanks dat je midden in het centrum zit,” zegt hij.

Afzetting

De straat was aan de oneven kant afgezet en de Forensische Opsporing deed er onderzoek. Ook kwamen duikers ter plaatse die in het water van het Singel waarschijnlijk op waren naar het moordwapen.

Veel Amsterdammers die naar werk of andere verplichtingen moesten, baalden van de afzetting en gingen in discussie met de politie. “Ik heb al honderd keer een discussie gehad vanochtend,” vertelde een agente. Daarom hing ze een tweede lint op. “Ik ben al uitgescholden voor van alles.”

Een minuut nadat ze dit vertelde liep een man van middelbare leeftijd, met zijn fiets aan de hand, onder het lint door. Hij negeerde de politieagente die hem maande te stoppen. “Ik moet hier zijn,” vertelde hij. Uiteindelijk liep hij pas terug nadat de agente dreigt hem aan te houden.

“Waarom is het afgezet?” vroeg de man zich af. De agente: “Meneer, u denkt toch niet dat ik hier sta omdat iemand zweetvoeten heeft?”

Inmiddels is de straat weer open.

Tip Het Parool via Whatsapp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden