Update

Dode (64) en vier gewonden bij steekpartij De Pijp, verdachte toonde verward gedrag

In De Pijp zijn vrijdagavond vijf mensen neergestoken. Eén slachtoffer, een 64-jarige Amsterdammer, is overleden. De andere vier slachtoffers zijn tussen de 21 en 28 jaar en liggen nog in het ziekenhuis. Volgens getuigen maakte de vermoedelijke dader, een 29-jarige man, een verwarde indruk.

Het Parool

Uit onderzoek lijkt tot nu toe geen verband tussen de slachtoffers te bestaan. Drie van de slachtoffers komen uit Amsterdam, een van hen woont in Haarlem. De slachtoffers zijn rond 23.15 uur allemaal afzonderlijk op of in de directe omgeving van de Ferdinand Bolstraat neergestoken - met één dode tot gevolg. De overleden persoon werd neergestoken voor de ijssalon Massimo Gelato in de Van Ostadestraat.

De politie heeft de vermoedelijke dader, een 29-jarige man uit Amstelveen, aangehouden. Over de toedracht van het incident of het motief van de dader is nog niets bekend. De politie gaat ervan uit dat één persoon de vijf mensen heeft gestoken.

Alle vier de slachtoffers die in het ziekenhuis lagen na de steekpartij in de De Pijp zijn inmiddels buiten levensgevaar, laat de politie weten. Drie van hen komen uit Amsterdam, één woont in Haarlem. De gewonden zijn tussen de 21 en 28 jaar.

De politie heeft inmiddels ook verschillende getuigen gesproken, enkelen van hen beschreven het gedrag van de man als verward. Er zijn tot nu toe geen aanwijzingen gevonden voor een terroristisch motief, maar het onderzoeksteam houdt alle opties open, meldt de Driehoek Amsterdam, waarin de gemeente, justitie en politie verenigd zijn. Het onderzoek richt zich ook op mogelijk middelengebruik door de verdachte.

De verdachte is geen bekende van politie en justitie, op enkele verkeersdelicten na.

De schrik zit er goed in bij buurtbewoners en ondernemers in De Pijp. “Politieagenten wisselden het reanimeren af met een ambulanceverpleegkundige. Na een half uur stopten ze en legden ze een witte deken over het slachtoffer heen. Toen wist ik dat de persoon was overleden.” Lees de hele reportage hier.

Bezoek Halsema

Burgemeester Femke Halsema bezocht zaterdagmiddag de plekken waar de steekincidenten hebben plaatsgevonden. Ze praatte met omwonenden en liet zich informeren door de wijkagent en de districtchef van de politie.

Tekst gaat verder onder foto

Bloemen op de plek waar de 64-jarige Amsterdammer vrijdagavond om het leven kwam. Beeld Het Parool
Bloemen op de plek waar de 64-jarige Amsterdammer vrijdagavond om het leven kwam.Beeld Het Parool

“De Pijp is een lieflijke en gezellig buurt, die over het algemeen heel vreedzaam is,” zei Halsema. “Ik ben hier om mijn medeleven te betuigen. Het is een afschuwelijke gebeurtenis en mensen in de buurt zijn erg geschrokken. Ik ook.” Volgens Halsema is er geen enkele aanwijzing voor een terroristisch motief, maar alle opties worden opengehouden. Ze wenste de slachtoffers en hun familie veel sterkte. Als er behoefte aan is komt er deze week een bewonersavond.

Helikopters

De hulpdiensten rukten vrijdagavond massaal uit, terwijl er een enorm gebied rond de Ferdinand Bolstraat werd afgezet: van het Sarphatipark tot aan de Scheldestraat. Bewoners mochten alleen onder begeleiding naar hun huis. De omgeving is inmiddels weer helemaal vrijgegeven.

Er waren onder meer leden van de Dienst Speciale Interventies (DSI) ter plaatse. Ook vlogen er vlak na het incident politiehelikopters boven De Pijp.

De politie geeft zaterdag aan dat het onderzoek in volle gang is.

Femke Halsema in gesprek met buurtbewoners in De Pijp. Beeld Het Parool
Femke Halsema in gesprek met buurtbewoners in De Pijp.Beeld Het Parool
Hulpdiensten op de kruising Ceintuurbaan- Ferdinand Bolstraat. Beeld Michel van Bergen
Hulpdiensten op de kruising Ceintuurbaan- Ferdinand Bolstraat.Beeld Michel van Bergen
Een groot gebied rond de plaats waar het incident plaatsvond, werd afgezet. Beeld ANP
Een groot gebied rond de plaats waar het incident plaatsvond, werd afgezet.Beeld ANP

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden