AMSTERDAM - Leraren op Amsterdamse vmbo-scholen en ROC's krijgen de komende jaren een toeslag van vijf tot tien procent op hun loon. Het kabinet wil de docenten in de grote steden, 'waar het werk extra zwaar is', extra belonen.''Goed presterende leraren in de achterstandswijken van de vier grote steden en in Almere moeten in hun portemonnee kunnen voelen dat hun werk gewaardeerd wordt,'' vindt staatssecretaris van Onderwijs, Marja van Bijsterveldt.

Van Bijsterveldt zei dat bij de presentatie van het actieplan Leerkracht van Nederland, waarmee minister Ronald Plasterk van Onderwijs het dreigende lerarentekort wil opvangen.

De problemen in de achterstandswijken maken het werk volgens Van Bijsterveldt extra zwaar. Het gevolg is dat het voor scholen moeilijker is om personeel te vinden en vast te houden. Daarbij komt dat vooral in de grote steden en Almere werknemers met een vergelijkbaar opleidingsniveau meer verdienen dan leraren, zodat de tekorten er het meest nijpend worden.

Alleen waar het lerarentekort het meest urgent is, wordt de toeslag van vijf tot tien procent uitgekeerd. Om die reden geldt de toeslag niet voor het basisonderwijs. Ook gaat het om een tijdelijke toeslag, die vervalt wanneer de tekorten zijn aangevuld.

De scholen mogen zelf bepalen welke leraar welk percentage toekomt. De scholen kunnen leraren ook bijstaan bij het vinden van huisvesting, vervoer en parkeerruimte.