Dit zijn de leukste plekken om te stemmen in Amsterdam

Stemmen kan natuurlijk in basisscholen, buurthuizen en bejaardenhuizen, maar er zijn ook bijzondere plekken om je stem uit te brengen voor de Provinciale Statenverkiezingen en de Waterschappen.

Het Parool
Een van de leuke stemplekken: Museumwerf 't Kromhout. Beeld anp
Een van de leuke stemplekken: Museumwerf 't Kromhout.Beeld anp

Museumwerf 't Kromhout (Centrum)
Heb je een hang naar vroeger, toen alles nog beter was? Op deze oude scheepswerf midden in de stad kun je stemmen omringd door historische monumenten. Alles bij het oude houden, of is het juist tijd voor een frisse wind?
Kruithuisstraat 25

Brandweerkazerne Hendrik (Centrum)
Je kunt je kinderen niet vroeg genoeg het belang van stemmen uitleggen. Hier kunnen ze terwijl jij je stem uitbrengt ondertussen naar de rode brandweerwagens kijken. Let op: het is geen open dag en er is geen speciaal programma voor kinderen gepland.
Marnixstraat 170

Amsterdam Museum (Centrum)
Als je iets wilt weten over de geschiedenis van Amsterdam - hoe de stad ontstaan en gegroeid is, maar ook hoe de bewoners zich gedragen - is dit de juiste plek. Iedereen die hier komt stemmen, krijgt gratis toegang tot het museum (10.00-17.00). Omdat het toch woensdag is: neem de kinderen mee.
Sint Luciënsteeg 27

De Nederlandsche Bank (Centrum)
Veel in de politiek draait om geld. En daar weten ze bij De Nederlandsche Bank natuurlijk alles vanaf. In het bezoekerscentrum kun je naast stemmen, ook meer te weten komen over onze economie. Je kunt voelen hoe zwaar een goudstaaf is, leren hoe een pinautomaat eigenlijk van binnen werkt en hoe je vals geld kunt ontdekken.
Sarphatistraat 1-3

Bowlingcentrum Knijn (Zuid)
Politiek een spelletje? Ook jij bepaalt welke poppetjes omvallen en welke blijven staan. Bij Knijn kun je de spanning van je afgooien op de bowlingbaan - nadat je je stem hebt uitgebracht.
Scheldeplein 3

Olympisch Stadion (Zuid)
Over historie gesproken. Door je stem uit te brengen in het Olympisch Stadion begeef je je op de plek waar menig topsporter zijn opwachting heeft gemaakt. De ingang vind je rechts naast de Marathonpoort van het stadion.
Olympisch Stadion 2

Breng meteen een gratis bezoekje aan het Amsterdam Museum. Beeld Amsterdam Museum
Breng meteen een gratis bezoekje aan het Amsterdam Museum.Beeld Amsterdam Museum

Buiksloterkerk (Noord)
Het oudste monument van Amsterdam-Noord ligt aan de Buiksloterdijk, vroeger een zeedijk die bescherming bood tegen het open water van het IJ. De kerk wordt tegenwoordig gebruikt als decor voor concerten en toneel. De kerk ligt aan het water en wordt omringd door veel groen. Mooi - ook voor Amsterdammers van 'de overkant' - om eens te bezoeken.
Buiksloterkerkpad 10

Museum Het Schip (West)
Dit museum in de Spaarndammerbuurt gaat over de Amsterdamse School: over kunst, architectuur en huisvesting. Wonen en woningnood is een van de onderwerpen in de partijprogramma's, dus misschien vind je er wel het juiste stemadvies.
Oostzaanstraat 45

Molen van Sloten (Nieuw-West)
Politiek is polderen. De molen van Sloten, gebruikt om water weg te pompen, is daarom een treffende locatie. De molen ligt aan de rand van de stad, bij de Ringvaart, en zorgt ervoor dat het waterpeil in de lager liggende omgeving onder een bepaald niveau blijft.
Akersluis 10

Op de kaart hieronder vind je alle stemlocaties in de stad. Check ook deze lijst van de gemeente Amsterdam.

Buiksloterkerk. Beeld Lin Woldendorp
Buiksloterkerk.Beeld Lin Woldendorp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden