Amsterdam Bewaar

Dit zijn de grootste plannen van de gemeente Amsterdam

In de voorjaarsnota, die donderdag is gepresenteerd, is de drukte in de stad een groot onderwerp.
In de voorjaarsnota, die donderdag is gepresenteerd, is de drukte in de stad een groot onderwerp. © Amaury Miller

Meer geld voor het schoonmaken van de stad, integratie van vluchtelingen en sportvelden; het gemeentebestuur van Amsterdam presenteert donderdag de plannen voor de komende jaren.

Veel van de plannen die wethouder Udo Kock van Financiën donderdagochtend presenteerde, stonden al in het hernieuwde akkoord dat coalitiepartijen D66, VVD en SP in maart met veel bombarie presenteerde in het Calandlyceum.

Het gemeentebestuur hing donderdagochtend opnieuw de slingers op, maar het voelde toch alsof het verjaardagsfeest al achter de rug was. Veel geld gaat de komende jaren naar het opknappen van de stad; tien miljoen voor het schoonhouden van straten, vooral na een van de vele evenementen.

Daarnaast begint Amsterdam dit najaar met een grote opknapbeurt van wegen, fietspaden, stoepen, kademuren, bruggen en groen. Kosten: 40 miljoen. Achterstallig onderhoud heet dit en dan vooral in wijken buiten de ring en in Noord, waar de noodzaak het grootst is.

Voor dit achterstallig onderhoud en de grote schoonmaak worden vooral Amsterdammers ingezet die moeilijk aan het werk komen. Die kunnen zo ervaring opdoen. Hiervoor is tien miljoen uitgetrokken.

Voor veiligheid wordt in 2017, naast de structurele investering van twee miljoen, nog eens vijf miljoen uitgetrokken voor onder meer de strijd tegen radicalisering en de treiteraanpak. Voor aanpak van overlast op straat, trekt de gemeente één miljoen uit.

Oostveer blijft
Een belangrijk thema in de plannen van het college is de drukte in de stad. Zo wordt er één miljoen extra uitgetrokken voor de aanpak en handhaving van illegale hotels. Om de drukte op het IJ tegen te gaan, wordt het Oostveer permanent. Voor de aanschaf van een nieuwe pont is ruim twee miljoen gereserveerd. Ook wordt 1,4 miljoen euro uitgetrokken voor onderzoek naar een brug over het IJ.

Een ander groot thema is de opvang van vluchtelingen. De stad zal, naast tweeduizend asielzoekers ook een groot aantal erkende vluchtelingen moeten huisvesten. Amsterdam trekt tien miljoen extra uit voor opvang en integratie van statushouders. Dit geld gaat onder meer naar taallessen, opleidingen en het aan het werk helpen van deze groep.

Goed nieuws voor sportclubs
De Amsterdamse sportclubs gaan er op vooruit. Ze hoeven minder gemeentebelasting te betalen en in totaal is er bijna tien miljoen euro extra beschikbaar voor hun accommodatie.

De schuld van Amsterdam bedraagt 4,5 miljard euro in 2016, een half miljard minder dan de verwachtingen in 2015. Ook de schuld van 5,1 miljard in 2017 valt lager uit.