Overzicht

Dit zijn alle coronamaatregelen in Amsterdam

Het RIVM heeft landelijke maatregelen ingevoerd om de uitbraak van het coronavirus terug te dringen. In Amsterdam geldt daarnaast een aantal specifieke regels. Dit zijn ze allemaal op een rijtje. 

Op de Albert Cuypmarkt mogen nu geen bloemen worden verkocht.Beeld ANP

Scholen, theaters, musea, horeca, kappers, verzorgingstehuizen

De horeca, theaters, musea, muziekzalen en zogeheten ‘contactberoepen’ (kappers, nagelstudio’s, schoonheidsspecialisten en tattooshops) zijn dicht tot en met 28 april. Ook ouderen mogen tot die datum geen bezoek krijgen in het verzorgingstehuis.

Scholen blijven dicht tot na de meivakantie; in Amsterdam is dat tot en met zondag 3 mei. 

Winkels

Winkels mogen vooralsnog geopend blijven. Wel moeten winkeliers niet te veel klanten tegelijk binnenlaten. Klanten moeten op 1,5 meter van elkaar kunnen staan en lopen. Zo niet, dan kunnen de winkels een boete krijgen oplopend tot 4000 euro of zelfs gesloten worden.

Supermarkten hebben een deurbeleid ingevoerd: per tien vierkante meter vloeroppervlak mag er maximaal één klant in de winkel zijn.  Dat deurbeleid is dinsdag ook doorgevoerd bij drogisterijketens Kruidvat, Trekpleister, DA en Etos. Dus: vaker wachten voordat je naar binnen mag. 

In de supermarkten is het gebruik van een winkelwagen verplicht, zodat iedereen voldoende afstand houdt. Kassamedewerkers van onder andere Albert Heijn, Jumbo, Deen en Gall & Gall zitten achter een plastic scherm ter bescherming. De supermarkten hebben het liefst dat mensen in hun eentje boodschappen doen en met pin betalen. 

Mensen met klachten

Het RIVM wil dat mensen thuisblijven bij een neusverkoudheid of een loopneus, als je keelpijn hebt, moet niezen of (licht) hoesten, of verhoging hebt tot 38 graden. Belangrijk: als iemand in een huishouden verkoudheidsklachten én koorts heeft, moeten alle bewoners thuisblijven. Er wordt een uitzondering gemaakt voor wie een cruciaal beroep heeft, zoals agent of verpleegkundige.

Wie koorts heeft (meer dan 38 graden) en hoest of moeilijk ademt, moet de huisarts bellen. Wie ouder dan 70 is, een chronische ziekte of verminderde weerstand heeft én koorts, wordt dat ook geadviseerd. 

Mensen zonder klachten

Ook voor wie geen klachten heeft geldt de oproep vanuit de overheid en natuurorganisaties: blijf zoveel mogelijk thuis, zelfs met lekker weer.  Een ommetje maken mag, maar er geldt wel een samenscholingsverbod. De politie zal optreden tegen groepjes mensen (geen gezinnen) die samen sporten of gewoon wat rondhangen. Wie buiten is met drie personen of meer en niet 1,5 meter uit elkaar staat, wordt gemaand weg te gaan of kan een boete krijgen van 390 euro. Een uitzondering geldt voor kinderen tot twaalf jaar; zij mogen nog steeds samen buitenspelen.

Omdat het zondag in Amsterdam tot wel twintig graden kan worden, heeft burgemeester Halsema voorzorgsmaatregelen getroffen. Er geldt de hele dag een vaarverbod in de grachtengordel en het Wallengebied, openbare toiletten bij natuurgebieden, strandjes en kampeerterreinen zijn dicht.

Ook wordt het aantal bezoekers in de stadsparken gedoseerd, door onder meer sommige zijingangen te sluiten. Dat geldt voor het Vondelpark, het Oosterpark, het Rembrandtpark, het Noorderpark en het Bloesempark in het Amsterdamse Bos. Als er zondag alsnog te veel mensen samenkomen, worden die parken gesloten. Bij de fietsroute Ronde Hoep in Ouder-Amstel is ook extra toezicht. Wielrenners mogen ook niet met meer dan drie tegelijk samenkomen – en worden net als iedereen gevraagd thuis te blijven. 

Het strand bij Bloemendaal is zaterdag bijna leeg.Beeld ANP

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer neemt maatregelen zodat passagiers niet te dicht op elkaar staan en zitten. Desnoods worden mensen geweigerd bij het instappen.

Het GVB zet grotere ponten in op het Oostveer en op de gecombineerde veerverbinding Houthaven/Distelweg. De servicebalies in de tram zijn uitgerust met plastic folie waardoor conducteurs vanaf nu afgeschermd zitten. Door deze maatregel is er ook weer beperkt kaartverkoop mogelijk, behalve op de tramlijnen 5, 6, 19 en 24. 

Lijn 51 is komen te vervallen. Ook bij de metro is namelijk sprake van een teruggelopen reizigersaantal en uitval van personeel. Tussen Isolatorweg en Overamstel kunnen reizigers gebruikmaken van lijn 50, tussen Spaklerweg en Centraal Station van lijn 53 en 54. Alleen voor de doorgaande verbinding tussen Overamstel en Spaklerweg moeten reizigers een klein stukje omreizen: met lijn 50 naar Van der Madeweg en daar overstappen op lijn 53 of 54. Of andersom natuurlijk, afhankelijk van de reisrichting.

Tramdeuren worden automatisch geopend, de bestuurderscabine is nog steeds afgezet met linten. Ook de deuren van de metro worden automatisch geopend. Dit duurt iets langer dan normaal, omdat de bestuurder eerst de metro stil moet zetten op het perron en pas dan de deuren kan open. “We vragen reizigers geduld te hebben. Helaas kunnen we op vier stations niet automatisch de deuren openen omdat we dan het klimaat in de metro niet op peil kunnen houden. Deze stations zijn: Gaasperplas, Gein, Isolatorweg en Noord.”

Het GVB vraagt reizigers ook zelf te blijven nadenken. “Zorg voor genoeg afstand in onze voertuigen en veerponten. Ga niet naast of achter elkaar zitten, maar zo verspreid mogelijk. Is het druk, overweeg dan om een ritje later te nemen. We zijn met zijn allen verantwoordelijk om hier goed mee om te gaan. Het advies is om het ov alleen te gebruiken als dat echt noodzakelijk is.”

Het GVB zet grotere ponten in om mensen meer ruimte te geven.Beeld ANP

Markten

De Amsterdamse markten blijven open, omdat die een belangrijke functie vervullen in de voedselvoorziening, maar mogen alleen nog eten verkopen. “Kramen waar non-food wordt verkocht verdwijnen tijdelijk van de markten zodat meer ruimte ontstaat: de overige kramen komen verder uit elkaar te staan en bezoekers kunnen meer afstand van elkaar nemen,” zegt burgemeester Halsema.

Als het te druk wordt, zoals afgelopen zaterdag op Plein ’40-’45 in Nieuw-West, moet de markt dicht. 

Op de markten mag alleen nog eten verkocht worden.Beeld ANP

Parken, buitensportfaciliteiten, Cruyff Courts

Parken en openbare voetbalvelden gaan vooralsnog niet dicht. Wel zijn alle buitensportfaciliteiten en  de fitnessapparaten in parken voor openbaar gebruik gesloten. De toestellen worden namelijk niet schoongemaakt. Bovendien hebben de plekken waar de apparatuur staat een aantrekkingskracht op meerdere mensen tegelijk, waardoor het lastig is de 1,5 meter afstand te behouden. 

Ook de achttien Cruyff Courts en de voetbalkooien die her en der in de stad staan gaan dicht omdat ze te veel jongeren trekken. De beheerde sportvelden van sportverenigingen zijn al sinds een tijdje dicht, omdat veel Amsterdammers ze gebruiken in hun vrije tijd. 

Samenkomsten en evenementen

Alle bijeenkomsten zijn verboden tot 28 april. Alle evenementen waar een vergunning voor nodig is, zoals braderieën en festivals in de buitenlucht, zijn verboden tot 1 juni. Kortom: geen Koningsdag, geen Bevrijdingsfestivals, geen dodenherdenking. 

Wettelijk verplichte bijeenkomsten (denk aan raadsvergaderingen of aandeelhoudersvergaderingen) en vergaderingen voor werk zijn nog wel toegestaan. Er geldt wel een maximum van 100 mensen en iedereen moet 1,5 meter afstand houden.

Religieuze bijeenkomsten

Volgens de RIVM-richtlijnen zijn religieuze bijeenkomsten (net als begrafenissen en huwelijken) nog toegestaan voor groepen van maximaal 30 personen. Dat heeft te maken met de in de wet vastgelegde godsdienstvrijheid.

Toch ontraadt burgemeester Femke Halsema Amsterdammers naar bijvoorbeeld kerkdiensten te gaan, hoewel ze ook zegt de behoefte aan troost en steun te begrijpen. ‘Ik ben dankbaar dat het overgrote deel van de moskeeën, synagogen en kerken al over is gegaan naar online diensten. Ik doe een beroep op een ieder om dit te blijven doen. Het is echt nodig dat we elkaar zo weinig mogelijk fysiek ontmoeten.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden