Overzicht

Dit weten we tot nu toe over de brand in Riekerhaven in Amsterdam-Nieuw-West

null Beeld Dingena Mol
Beeld Dingena Mol

Door een grote brand in containercomplex Startblok Riekerhaven in Nieuw-West zijn zondag zeker 75 woningen verwoest. Dit weten we tot nu toe over de brand.

Het Parool

Wat is er gebeurd?

De brand brak zondagochtend rond 8.30 uur uit in het containerwooncomplex aan de Voetbalstraat in de wijk Riekerhaven in Nieuw-West. Om 13.00 uur gaf de brandweer het sein ‘brand meester’. Zeker 75 woningen zijn verwoest en één woonblok is ingestort. Daarnaast is een naastgelegen blok vanwege de schade onbewoonbaar verklaard. Inmiddels zitten 135 bewoners zonder woning.

Hoe is de brand ontstaan?

Het vuur is vermoedelijk veroorzaakt door brandstichting. De bewoner (27) bij wie de brand ontstond, is aangehouden. De politie liet maandagochtend weten dat de verdachte nog steeds vastzit. Verschillende bewoners gaven aan dat de man ‘psychische problemen’ heeft.

Zijn er slachtoffers?

Bij de brand zijn zes katten en een baardagame (een hagedis) omgekomen. Er zijn geen mensen gewond geraakt.

Wat gebeurt er nu met de bewoners?

In het containercomplex wonen statushouders, studenten en starters. Honderden bewoners werden zondagavond geëvacueerd. Blok 6 van het complex, met 75 woningen, is door de brand verwoest. Bewoners van het naastgelegen blok 5 kunnen vanwege de schade ook niet terug naar hun woning.

Halsema zei maandag dat de gemeente zal proberen “zo snel mogelijk mensen die toch erg kwetsbaar zo goed mogelijk op te vangen en te beschermen.” Woonstichting Lieven de Key regelt onderdak in hotels voor mensen die hun huis kwijt zijn en niet bij vrienden of familie terecht kunnen.

Sommige van de bewoners willen helemaal niet meer terug naar de Riekerhaven: “Daar voel ik me niet veilig meer.”

Hoe zat het met de brandveiligheid?

Volgens bewoners was het complex niet brandveilig, ‘dat wist iedereen allang’. Ook brandexperts zetten vraagtekens bij de brandveiligheid van het complex. De politie en brandweer doen onderzoek naar de brandveiligheid van het appartementencomplex. Karin Verdooren, directeur van woonstichting Lieven de Key, zei de signalen over onveiligheid niet te kennen.

Was er niet eerder gedoe rond Riekerhaven?

Ja, het startcomplex heeft inmiddels een geschiedenis van ellende en klachten over de slechte staat van de containerwoningen. In februari blies storm Eunice tot twee keer toe grote delen van het dak van het complex. Eén woning werd doorboord met een dakplaat.

Kort voor dit incident hadden de bewoners al aangekondigd in huurstaking te gaan omdat niet werd voldaan aan hun eisen over achterstallig onderhoud. Na twee maanden kwamen zij met De Key tot een akkoord en werd de staking beëindigd.

Tip Het Parool via Whatsapp

Ben jij slachtoffer van deze brand? Dan wil Het Parool graag in contact komen. Je kunt een bericht sturen naar onze tiplijn.

Luister naar onze wekelijkse podcast Amsterdam wereldstad:

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden