live

Dit was Oud & Nieuw in Amsterdam

In dit blog lees je alles terug over Oud en Nieuw in Amsterdam.

Live

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Geweld tijdens Oud en Nieuw

  Geweld tegen politieagenten tijdens de jaarwisseling is verdubbeld. Het aantal Nederlandse politiemensen dat maandagacht geconfronteerd werd met geweld nam toe van 27 naar 59.

  Hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg van de politie in Amsterdam maakt zich zorgen over het wapengebruik tijdens de nieuwjaarsnacht in de hoofdstad. Er waren in totaal negen schietincidenten.

 2. 'Herbezinning oud en nieuw'

  Op Twitter vraagt korpschef Erik Akerboom om een herbezinning van het oudjaarsfeest in Nederland. Dat doet de politiebaas naar aanleiding van de incidenten, de schade en de ongelukken die er elk jaar weer zijn.

 3. De wapenoogst van Nieuw-West

  De agenten in Nieuw-West kwamen de afgelopen nacht in verschillende situaties terecht. Er waren brandjes, ruzies en vuurwerkoverlast. Aan het eind van de nacht kon de balans worden opgemaakt. Naast twintig bekeuring en tien aanhoudingen werden verschillende 'vuurwerkwapens' in beslag genomen.

 4. Amsterdamse nieuwjaarsduik

  De nieuwjaarsduik: voor velen veel te koud, voor anderen juist lekker verfrissend. Honderden Amsterdammers hebben dinsdag weer een plons gewaagd.

 5. Jaarwisseling drukker dan vorig jaar

  De jaarwisseling was voor de hulpdiensten drukker dan vorig jaar. Vooral voor de brandweer die 295 keer uitrukte, was het een drukke nacht. Ook het aantal containerbranden nam fors toe.

 6. Vuurwerkshow

  Amsterdam luidde vannacht 2019 in met een grote vuurwerkshow vanaf de kop van het Java-eiland. Ook in andere steden waren show. Bekijk hier hoe dat eruit zag.

 7. A10 Amstel dicht door brandende auto

  Weggebruikers opgepast: de A10 richting Amstel, bij Oud-Zuid, is afgesloten. Er staat een auto in de brand. Automobilisten moeten omrijden.

 8. Rutte waarschuwt raddraaiers

  Premier Mark Rutte en minister Fred Grapperhaus waarschuwen dat hulpverleners ook met Oud en Nieuw hun werk moeten kunnen doen. Zij moeten het rond de jaarwisseling vaak ontgelden, maar "verdienen ons applaus'', twittert Rutte.

  De minister-president roept Nederland op er met elkaar een mooie avond van te maken en hulpverleners de ruimte te gunnen. "Zodat we op een feestelijke manier Oud & Nieuw kunnen vieren.''

  Ook Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) maakt zich zorgen over geweld tegen onder anderen politiemensen en brandweerlieden. Hij hoorde in Leiden, Alphen aan den Rijn en Vlaardingen hoe zij soms worden lastiggevallen en geïntimideerd door raddraaiers met zwaar vuurwerk, alcohol en drugs. Hij wijst erop dat de jaarwisseling niet zonder 'hun hulpinstinct' kan en wenst hulpverleners "wijsheid en sterkte vannacht''.

  Het OM eist tegen personen die geweld plegen tegen hulpverleners of hen hinderen in hun werk de laatste jaren flink zwaardere straffen.

 9. Openbaar vervoer rijdt vanaf 1.30

  Ter herinnering: Op oudejaarsavond rijdt er na 20:00 uur nagenoeg geen openbaar vervoer meer in Amsterdam.

  Het GVB zet wel extra metrotreinen en veerponten in tijdens oudejaarsnacht. De metrolijnen 52 en 54, van Noord naar Zuid en van CS naar Zuidoost, rijden vanaf 1.30 uur de hele nacht door.

  De pont tussen CS en Buiksloterweg vaart maandag de hele avond en nacht. Tussen CS en NDSM-terrein vaart de pont ook de hele nacht door, zowel met een gewone veer als met een extra veer dat is gehuurd door de organisatie die een evenement houdt in de scheepsbouwloods.

 10. Opbouw vuurwerkshow Kop van Java

  Op de Kop van Java zijn de voorbereidingen voor de vuurwerkshow in volle gang. Om 12 uur start het spektakel, dat is te zien vanaf het Java-eiland, de Jan Schaeferbrug of vanaf de Noordwal.

 11. In de rij voor oliebollen

  Het is druk bij de oliebollenkraam aan de Oostelijke Handelskade. Amsterdammers willen op de laatste dag van het jaar nog even snel oliebollen halen om de nacht goed door te komen.

 12. Gratis naar Vondelgym op 1 januari

  Veel sportscholen zijn dicht op 1 januari. Daar sta je dan met je goede voornemens. Daarom is bij de Vondelgym in Zuid iedereen welkom morgen. Gratis. De sportschool biedt die dag gratis lessen aan, maar er kan ook vrij getraind worden.

 13. Dit verandert vanaf 1 januari

  Een nieuw jaar betekent ook dat er allerlei dingen wijzigen. Airbnb gaat van 60 naar 30 dagen, zwemmen wordt duurder en het ov ook. Dit zijn de opvallendste veranderingen vanaf klokslag twaalf uur in en rond Amsterdam.

 14. Hoe overleef je Oud en Nieuw?

  Nederland is volgens de Amsterdamse comedians van de Survival Guide to the Dutch 364 dagen van het jaar heel vredig. "Maar op 31 december verandert dit allemaal." Bekijk de video: Hoe overleef je Oud en Nieuw in Nederland?

 15. Metro rijdt met Oud en Nieuw hele nacht

  Het GVB zet extra metrotreinen en veerponten in tijdens oudejaarsnacht (1 januari). De metrolijnen 52 en 54, van Noord naar Zuid en van CS naar Zuidoost, rijden vanaf 1.30 uur de hele nacht door.

  Zoals gebruikelijk komt het openbaar vervoer in en rond de stad rond 20.00 uur volledig tot stilstand. De veerponten varen wel, maar na acht uur 's avonds rijden er geen treinen, bussen, trams en metro's meer. Waarom is dat?

  Ook de treinen van NS rijden volgens de zogenaamde 'oliebollendienstregeling'. Dat betekent dat na 20.00 uur geen treinen meer rijden. Na 01.00 uur gaat de nachtdienstregeling in. NS raadt aan de actuele dienstregeling in de gaten te houden.

 16. Nieuwjaarsduik

  Wie het jaar moedig en opgefrist wil beginnen, hoeft niet helemaal naar zee voor een nieuwjaarsduik. Ook bij de Gaasperplas en Sloterplas kun je georganiseerd het water in.

 17. Brandweer live te volgen

  Verschillende brandweerkorpsen houden maandagavond mensen via Facebook op de hoogte van hun werkzaamheden. Onder andere de brandweer in Amstelveen en Oostzaan (die ook meldingen in Noord oppakt) houden een 'volgdienst', zoals dat heet.

  Vrijwilligers plaatsen berichten op Facebook als ze uitrukken tijdens de jaarwisseling. Het is de drukste nacht van het jaar, volgens de brandweer in Oostzaan.

Voorbeschouwing

In dit blog lees je alles over Oud en Nieuw in Amsterdam.