live

Dit was Oud & Nieuw in Amsterdam

De jaarwisseling is zowel in Amsterdam als in de rest van Nederland rustiger verlopen dan eerdere jaren. In dit blog lees je alles over Oud en Nieuw in Amsterdam.

Nabeschouwing

De politie, brandweer en ambulance zijn eensgezind: de jaarwisseling in Amsterdam is rustig verlopen.De brandweer kreeg 186 meldingen en rukte 165 keer uit. Onder meer voor zeventien autobranden, twee brandende vrachtwagens en vijf scooters. Er waren minder branden in afval- en andere containers, en ook geen groot vuur. 

Ambulances maakten in totaal 319 ritten, waarvan zes voor vuurwerkletsel. Een vergelijkbaar aantal met de voorgaande jaarwisselingen. 

De politie verrichtte 43 aanhoudingen en dat zijn er wel een stuk meer dan de 32 van vorig jaar. Vijf keer waren er incidenten met geweld richting hulpverleners.

In de ziekenhuizen was het druk, maar niet veel meer dan normaal. Een verslaggever die meeliep op de spoedeisende hulp van het MC Slotervaart beleefde een rustige nacht. Een jongen van veertien verloor zijn hand maandag bij het afsteken van vuurwerk.

Op verschillende plekken doken Amsterdammers het water in voor een nieuwjaarsduik. In de Olympiadelaan in Amstelveen en de Hendrk Dienskestraat Nieuw-West vielen bewoners die meespelen met de Postcode Loterij in de prijzen op nieuwjaarsdag.


Lees ook: Dit verandert er per 1 januari allemaal in Amsterdam

Live

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Amstelveen en Nieuw-West in de prijzen

  Het nieuwe jaar begint goed voor bewoners van de Hendrik Dienskestraat in Nieuw-West en Amstelveners met postcode 1183 WN die meespelen in de Postcode Loterij.

  Op postcode 1063 AP in Nieuw-West is maandag een prijs van 100.000 euro gevallen, laat de loterij weten. Dat bedrag wordt verdeeld over de winnaars. In de derde week van januari horen zij per brief hoeveel ze precies gewonnen hebben. Hoe meer loten, hoe hoger het bedrag.

  Ook voor dertien bewoners van de Olympiadelaan in Amstelveen begon 2018 goed. Op hun postcode 1183 WN viel de SuperPostcodeprijs van een miljoen euro. De winnaars verdelen dit bedrag met elkaar. Ieder meespelend lot is ruim 38.000 euro waard.

 2. 'Minder geweld oudjaar'

  De politie heeft bij het Openbaar Ministerie landelijk 254 mensen aangeleverd die zijn aangehouden voor een misdrijf dat verband houdt met de jaarwisseling. Dat zijn er minder dan vorige oud en nieuw, toen 344 verdachten voor zo'n misdrijf werden aangebracht, meldt het OM na een eerste inventarisatie.

  De meeste arrestanten worden verdacht van het plegen van geweld. In 67 gevallen gaat het om geweld tegen mensen met een publieke taak (politie, brandweer, ambulancepersoneel). Vorig jaar waren dat er nog 98.

  Mensen die zich daaraan schuldig maken, worden hoe dan ook voor de rechter gebracht. Hulpdiensten zorgen namelijk tijdens de jaarwisseling voor de veiligheid van iedereen en moeten ongehinderd hun werk kunnen doen, aldus het OM.

  Wanneer de (super)snelrechtzittingen zullen plaatsvinden, maken de parketten zelf nog bekend.

 3. Jongen (14) verliest hand in Nieuw-West

  Een veertienjarige jongen heeft maandag in de in de Willem Molengraaffstraat in Nieuw-West zijn hand verloren bij het afsteken van vuurwerk. Samen met een jongen van tien en van elf had hij een hoeveelheid vuurwerk aan elkaar gebonden. De anderen twee liepen verwondingen aan hun gezicht op. Ze zijn naar het ziekenhuis gebracht.

 4. Nieuwjaarsduik bij het Noorderpark

  Niet alleen op de officiële plekken deden mensen een nieuwjaarsduik. Bij het Noorderpark, ter hoogte van de Buiksloterdijk, dook jong tot oud het Noordhollandsch kanaal in.

 5. Oudjaarsnacht op de spoedeisende hulp

  De bezetting op de spoedeisende hulp in het MC Slotervaart ziekenhuis was verdubbeld, maar het werd een rustige nacht in West.

  Het moet één van de slechtste plekken zijn om het nieuwe jaar te beginnen: het ziekenhuis. Helemaal als de toedracht van het ziekenhuisbezoek te maken heeft met de festiviteiten om het nieuwe jaar in te luiden.

  "Toch is dat vaak het geval," zegt Bernadette Jonker, een verpleegkundige met 17 jaar ervaring op de spoedeisende hulp van het MC Slotervaart. "Intoxicaties en vuurwerkletsel zien we hier met nieuwjaarsnacht het vaakst."

  Lees verder: Oudjaarsnacht op de spoedeisende hulp: 'Drank is een goede pijnstiller'

 6. Brandweer blij met minder agressie

  Brandweer Nederland zegt verheugd te zijn dat brandweerlieden tijdens de voorbije jaarwisseling nauwelijks doelwit zijn geweest van agressie en geweld.

  Voorzitter Stephan Wevers van Brandweer Nederland noemt het "mooi om te zien dat er nagenoeg geen agressie tegen brandweercollega's heeft plaatsgevonden''.

  Dat was vorig jaar in tien regio's nog wel het geval. Wel was er in de regio Noord-Holland Noord sprake van verbaal geweld tegen een centralist van de meldkamer.

  De brandweer heeft deze jaarwisseling aanzienlijk minder meldingen binnengekregen dan een jaar eerder, blijkt uit een eerste inventarisatie. In de meeste regio's is de jaarwisseling relatief rustig verlopen. De brandweer ontving in de 25 regio's bijna 3500 meldingen.

  Dat is een afname van 539 meldingen (ruim 13 procent) ten opzichte van de vorige jaarwisseling. "Ten opzichte van twee jaar geleden is dat bijna 25 procent'', zegt Wevers. Hij waarschuwt dat desondanks de brandweer tijdens de jaarwisseling "nog altijd bijna tien keer vaker wordt gealarmeerd dan tijdens een gewone dag''.

 7. Meer aanhoudingen, minder containerbrand

  De politie, brandweer en ambulance zijn eensgezind: de jaarwisseling in Amsterdam is rustig verlopen. De brandweer kreeg 186 meldingen en rukte 165 keer uit. Onder meer voor zeventien autobranden, twee brandende vrachtwagens en vijf scooters. Er waren minder branden in afval- en andere container, en ook geen groot vuur.

  Ambulances maakten in totaal 319 ritten, waarvan zes voor vuurwerkletsel. Een vergelijkbaar aantal met de voorgaande jaarwisselingen.

  De politie verrichtte 43 aanhoudingen en dat zijn er wel een stuk meer dan de 32 van vorig jaar. Vijf keer waren er incidenten met geweld richting hulpverleners. Weliswaar minder dan in 2016 naar vergelijkbaar met een aantal jaar daarvoor. in de meeste gevallen werd er zwaar vuurwerk gegooid of werden bedreigingen geuit. Per definitie onacceptabel en schandalig, benadrukt de vijfhoek en nog altijd een jaarlijks terugkerend iets.

  Het beeld dat de politie, brandweer en ambulance nu geven is voorlopig. Naar verwachting komen er de komende uren en dagen nog aangiftes en meldingen binnen.

 8. Typische nieuwjaarsnacht in ziekenhuizen

  Op de eerste hulp-afdelingen van ziekenhuizen in Amsterdam was het vannacht druk, maar niet veel meer dan normaal. Alleen het VUmc had een drukkere jaarwisseling dan gangbaar, maakt AT5 op uit een rondgang. Het ziekenhuis in Zuid behandelde veertig patiënten en moest er negen naar een zogeheten 'shockroom' voor spoedeisende hulp behandelen. Acht mensen moesten worden behandeld aan oogletsel, een aantal anderen voor alcohol- of drugsgebruik.

  In het OLVG was het ook 'redelijk druk', maar wel vergelijkbaar met voorgaande jaarwisselingen. In het AMC was een zelfde beeld te zien, maar wel met minder vuurwerkslachtofffrs dan voorheen.

  In het MC Slotervaart was het met negen 'jaarwisseling-gerelateerde' slachtoffers rustiger dan eerdere jaren. Het BovenIJ ziekenhuis kon maandagochtend nog geen cijfers overleggen.

 9. Schoonmakers alweer hard aan het werk

  Op het Rembrandtplein en de Reguliersbreestraat maar ook elders in de stad zijn medewerkers van de gemeentelijke reinigingsdienst alweer vroeg in touw om de restanten van de nieuwjaarsnacht op te ruimen.

 10. Klokslag 12 uur van bovenaf

  Zowel op de grond als daarboven is door de politie en andere hulpdiensten vannacht natuurlijk doorgewerkt. Vanuit de politiehelikopter die klokslag middernacht boven de stad vloog zag de jaarwisseling in Amsterdam er indrukwekkend uit.

Voorbeschouwing

In dit blog lees je alles over Oud & Nieuw in Amsterdam.