live

Dit was de opening van de Noord/Zuidlijn

De Noord/Zuidlijn is zaterdag 21 juli 2018 officieel geopend, meer dan 50 jaar na de eerste plannen en 16 jaar na het definitieve akkoord over de nieuwe metrolijn. Lees hier alles terug over de start. 

Live

Bekijk nieuwe update(s).
 1. De eerste 'gewone dag'

  Na een ramvol openingsweekend was het vanmorgen de eerste 'gewone dag' in de Noord/Zuidlijn: mensen die eerst de tram namen, stappen nu in de metro of het nooit anders is geweest. Alles liep soepel. Dat de vakantie is begonnen, hielp daar ook bij.

  Lees de terugblik: Forensen met de Noord/Zuidlijn: alsof niets is veranderd

 2. Frits Brink

  Een illuster gezelschap Noord/Zuidlijnbobo's kwam zaterdagochtend bijeen in het nieuwe metrostation CS ter ere van de opening. Maar een iemand ontbrak, schrijft Paroolverslaggever Bas Soetenhorst.

  Lees zijn column: Frits Brink wist in 1979: het kan, boren onder de stad

 3. Bus 32

  Hetty (60) (links) en Jenny (62) werken in Noord. Waar ze voorheen tien minuten in de bus moesten zitten, zijn ze nu met nog geen vier minuten op Station Noorderpark. Toch vinden ze het geen vooruitgang. “Ik kom uit Rotterdam,” zegt Jenny. “Eerst stapte ik uit de trein en kon ik zo de bus in. Nu moet ik verder lopen voor de metro. En vanaf het station in Noord is het ook verder lopen naar mijn werk. Dus of het écht sneller is, dat weet ik niet hoor.”

  Ook Hetty, die uit Amstelveen komt is niet blij met deze zogenoemde vooruitgang. “Maar we hebben geen keuze meer. Bus 32 rijdt niet meer.”

 4. Niet meer met de auto

  “Ik werk in Noord, dus dit komt goed uit voor me," zegt Frederique Appel (25). Ze staat bij halte Europaplein. "Ik ging altijd met de auto naar m’n werk, maar daar is sinds kort betaald parkeren. De timing is dus geweldig. Ik heb de lijn gisteren al uitgeprobeerd en hij reed heel lekker. M’n auto laat ik dus lekker thuis voortaan. Scheelt kosten, en ik ben met het OV maar een kwartier langer onderweg."

 5. Rustige ochtendspits

  De eerste ochtendspits van de Noord/Zuidlijn is goed verlopen, meldt een woordvoerder van het GVB. "De ochtend is rustig opgestart, zonder problemen." Door de zomervakantie wordt de echte piek pas in september verwacht. "Als alle forensen weer terug zijn."

 6. Kinderziektes

  André Harry (42) is toezichthouder bij station Vijzelgracht. Vanochtend waren er een paar kaartautomaten kapot. “De kinderziektes moeten er nog uit. Toeristen kregen wel een bon, maar geen kaartje.”

 7. Elke dag een rondje

  Hans Verburg (73) maakt al tien jaar elke dag een rondje met de metro of tram. “Vaak vertrek ik om 10.00 uur tot een uur of twaalf. Daarna wordt het te druk voor me.” Dat is de reden dat Verburg niet zaterdag in de metro stapte maar zondag, half acht stipt. “Ik heb alle stations gezien."

  Ook vandaag is de gepensioneerde Verburg er vroeg bij. Hij gaat naar Noord. “Nu kan ik andere plekken bezoeken en deze metro is sneller lijkt het wel.” En daarna? “Naar huis. Morgen pak ik weer een andere metroroute of de tram.”

 8. Noord/Zuidlijn?

  Patricia Arahouma (42) uit Den Haag weet niets van een Noord/Zuidlijn. "Ik heb een afspraak in het centrum en volgens Google Maps moet ik metro 52 hebben en uitstappen op de Vijzelgracht.”

 9. Werkweek

  André Lensink (52) manager IT stapt uit bij station Vijzelgracht: “Ik reis iedere dag vanuit Leiden naar Frederiksplein, waar ik werk. Normaal gesproken kost dat me 1 uur en 10 minuten, maar nu red ik het in een uur. Het lijkt niet veel, maar dat is een werkweek van 40 uur per jaar!”

 10. Naar werk

  Esther van der Belt (36) komt uit Haarlem. “Eigenlijk fiets ik altijd vanaf Centraal Station naar het Rokin.” Daar werkt van der Belt als marketeer. “Ik heb vijf jaar op die bouwput uitgekeken vanaf mijn kantoor. Nu ik wil ik wel zien hoe de stations zijn geworden.” En het is ook wel een beetje verleidelijk. “De metro stopt precies voor m’n werk.”