live

Dit was de Europa Leaguefinale van Ajax in 2017

Lees hier alles terug over de (nasleep van) de Europa League-finale tussen Ajax en Manchester United, en de sfeer en gebeurtenissen in de stad.

Live

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Afsluiting

  Ajax kwam, zag en wist net niet te winnen, dit seizoen. Op naar 2017/2018! Lees hieronder alle updates terug over de (nasleep van de) verloren Europa League-finale.

 2. Van de Beek koopt beamer voor oude club

  In het 1528 inwoners tellende gehucht Nijkerkerveen in Gelderland zat de kantine van de plaatselijke vereniging Veensche Boys woensdagavond nokvol. Ajacied Donny van de Beek kwam voor de club uit voor hij bij de D-pupillen verkaste naar Amsterdam.

  De Gelderse club kon het duel, waarin Van de Beek na een uur spelen binnen de lijnen kwam, uitzenden dankzij een donatie van de oud-pupil. De 20-jarige middenvelder kocht namelijk een beamer en scherm voor zijn oude vrienden uit Nijkerkerveen. Een mooi gebaar van de jonge Ajacied!

 3. Ajax op het Museumplein in 20 seconden

  Hoewel de uitslag van de Europa League-finale reden tot verdriet gaf, ging het eerste Ajax-evenement op het Museumplein in zes jaar woensdag wel goed. "Een bekroning voor het vertrouwen dat supporters hebben teruggewonnen", zei burgemeester Van der Laan donderdag.

  De gemeente heeft een indrukwekkende timelapse online gezet hoe de aan- en afloop van de wedstrijd er op het plein uitzag.

 4. Onderonsje

  Wat had het onderonsje tussen José Mourinho en Justin Kluivert na de finale in Stockholm te betekenen? Wil de trainer van Manchester United de 18-jarige buitenspeler naar Engeland halen? Of maakte hij hem alleen een compliment? Niemand weeet het, maar er wordt druk over gespeculeerd. Voetbal Inside deelde beelden met ondertiteling op Twitter, waaruit zou blijken dat Mourinho Kluivert probeerde te verleiden tot een transfer naar de Mancunians. Of dat klopt is een tweede, want het lijkt ons praktisch onmogelijk dat een liplezer uit het achterhoofd van Mourinho kon opmaken wat hij zei.

 5. Klaassen is trots

  In een tweet laat aanvoerder Davy Klaassen donderdagavond weten trots te zijn. 'Ondanks de teleurstelling van gisteren, ben ik zo trots op alle spelers, staf en supporters van deze mooie club,' schrijft hij.

  De aanvoerder lijkt bezig te zijn aan zijn laatste seizoen bij Ajax. Zijn zaakwaarnemer heeft eind april tegen het Italiaanse Corriere Dello Sport gezegd dat de middenvelder aan het einde van dit seizoen hoe dan ook Ajax gaat verlaten.

  Op Twitter wordt enthousiast gereageerd. Velen danken Klaassen voor zijn bijdrage en vragen hem of hij niet toch nog een jaar kan blijven, 'om deze groep te laten groeien'.

  Lees verder: 'Davy Klaassen deze zomer weg bij Ajax'

 6. Vliegtuigje boven Amsterdam

  Donderdagmiddag is een vliegtuigje boven Amsterdam gespot met een banner waarop de tekst 'Helemaal niets in Amsterdam' valt af te lezen. Supporters van Feyenoord zouden achter de actie zitten, schrijft fansite FR12.

  De Rotterdammers refereren met de leus naar het afgelopen seizoen van Feyenoord. De club uit de Maasstad won vorig jaar de KNVB Beker en werd dit jaar kampioen van Nederland. 'Aartsrivaal Ajax beleeft mindere tijden en verloor woensdagavond in de finale van de Europa League van Manchester United,' schrijft de website.

 7. Van der Laan tevreden

  Burgemeester Eberhard van der Laan is tevreden over het gedrag van de meer dan 100.000 Ajax-supporters die woensdagavond in de hoofdstad waren.

  Ze bekeken daar via grote schermen de finalewedstrijd van de Europa League van Ajax tegen Manchester United. In een reactie zei Van der Laan donderdag: "De supporters wil ik bedanken omdat ze goed hebben gezorgd voor hun club en de stad. Gisteravond was de bekroning voor het vertrouwen dat ze hebben teruggewonnen.''

  Ook bedankt de burgemeester Ajax 'voor een fijn seizoen, waarin ze vaak prachtig voetbalden'. "We hebben helaas, maar terecht verloren. Zoals iemand schreef: ze hebben ons weer een glimp van Johan Cruijff gegeven."

  Treinen
  Supporters zorgden na afloop wel voor overlast op het Centraal Station van Amsterdam. "Het was extreem druk. Bovendien liepen mensen over het spoor en werd er hier en daar aan de noodrem getrokken. Dat helpt natuurlijk niet'', aldus een NS-woordvoerder.

  NS heeft zijn best gedaan om alle voetbalfans met de trein terug te vervoeren. "We hebben extra en langere treinen ingezet en treinen die volgens de dienstregeling klaar waren, hebben we toch nog ingezet.'' Met de nachttrein en dankzij extra treinen was volgens hem uiteindelijk iedereen rond 02.30 uur vertrokken.

 8. Museumplein weer schoon

  Het Museumplein ziet er weer uit zoals we gewend zijn. Schoonmakers hebben al het afval dat op het plein was achtergebleven opgeruimd.

 9. Home sweet home

  Ajax is weer thuis. Het vliegtuig met de spelers en staf is zoals verwacht om 13.15 uur geland op Schiphol. De Amsterdammers kwamen niet aan via de terminal en lieten zich niet zien, er was daardoor geen gelegenheid om de spelers te ontmoeten. Een groepje fans was tevergeefs naar de luchthaven gekomen.

 10. De spelers op Schiphol

  De Ajaxspelers een hart onder de riem steken straks, als ze arriveren op Schiphol, is niet mogelijk. Ze komen niet via de terminal aan, meldt de luchthaven.

 11. NL-alert

  De NL-alert die gisteravond door de Amsterdamse politie werd verstuurd in de aanloop naar de Europa Leaguefinale was nodig om "overcrowding" in de binnenstad te voorkomen. Dat zegt Leo Dortland van de Amsterdamse politie. "Ik heb em zelf ook acht keer ontvangen."

 12. Het Museumplein in 15 seconden

  Meer dan 100.000 Ajaxfans keken gisteren naar de finale op het Museumplein. Vanaf 18.00 uur mochten ze het plein op, na het verlies gingen ze gelaten weer naar huis. Hoe de drukte eruit zag? Dat zie je in dit filmpje van 15 seconden: