live

Dit was de eerste zware storm van 2018

De eerste flinke storm van het jaar trok woensdag over Nederland en Amsterdam. Lees hier alle updates terug. 

Nabeschouwing

De storm die woensdag over ons land trok heeft geleid tot schade en veel overlast. Vooral de kustprovincies hadden te maken met buien en rukwinden. Rond 10.00 uur gaf het KNMI code oranje af voor de provincies Noord-Holland, Friesland en Flevoland, het één na hoogste niveau. 

De Amsterdamse brandweer moest zeker 40 keer uitrukken vanwege stormschade. Het ging dan vooral om loszittende dakdelen, hekken, wapperende geveldoeken of vallende takken. De storm zorgde in de stad echter niet voor grote incidenten. 

Vertragingen
Het aantal schademeldingen valt volgens verzekeraars ook tot dusver mee. Wel houden ze nog een slag om de arm omdat schademeldingen nog later kunnen binnenkomen. Het gaat vooral om schade aan gebouwen en auto's. 

De storm zorgde op Schiphol wel voor veel problemen. De luchthaven had te kampen met vertragingen en annuleringen. Luchtvaartmaatschappijen schrapten 252 van de ruim 1200 vluchten. Ook het treinverkeer ondervond problemen. De NS schrapte treinen. 

Ook het verkeer had last van de wind. Op de A2 bij Breukelen kantelde een vrachtwagen, waardoor de weg van Amsterdam naar Utrecht enige tijd afgesloten was. 

Ook waaide in de Zeeburgertunnel een klep van een vrachtwagen open, waardoor de lamellen van de tunnel naar beneden kwamen. De tunnel is daarom nog tot donderdag dicht

Waterkeringen
Verder ontstond er donderdag een unieke situatie nadat Rijkswaterstaat alle vijf waterkeringen sloot. Dat was voor het eerst. 

In de loop van de dag gingen de meeste keringen weer open, toen ook de storm was gaan liggen. Rond 16.00 uur werd ook code oranje ingetrokken. Wel geldt nog code geel, vanwege de stevige rukwinden. Naar verwachting is later donderdagavond alles weer rustig.

Live

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Code oranje beëindigd

  Het KNMI heeft code oranje voor de provincies Noord-Holland, Friesland, Flevoland en het Waddengebied ingetrokken. Wel geldt er nog de algemene code geel in het hele land vanwege zware windstoten.

 2. Tientallen meldingen bij brandweer

  De Amsterdamse brandweer is vandaag al tientallen keren uitgerukt voor problemen die met de storm zijn ontstaan. Het gaat dan vooral om meldingen van losse dakdelen, hekken, wapperende geveldoeken of vallende takken, zegt een woordvoerder.

  Zo lieten op de Weteringschans enkele gevelplaten los, die door de brandweer weer vastgezet moesten worden. De weg werd daardoor enige tijd afgesloten en het auto- en tramverkeer werd omgeleid.

  Ook op het Weteringcircuit dreigden hekken en platen naar beneden te vallen en moest de brandweer in actie komen. Volgens een woordvoerder gaat het verder niet om echt noemenswaardige incidenten.

  In heel Nederland kreeg de brandweer ruim duizend meldingen door de storm. De meeste meldingen, 116, kwamen uit Rotterdam.

 3. 'Zware westerstorm is geluwd'

  De zware storm die woensdagmorgen over het land raasde en voor veel overlast zorgde, is in de loop van de middag gaan luwen. Volgens Weeronline was de storm rond 15.00 uur "echt voorbij''.

  Wel blijft het aan zee en in de kustprovincies nog een tijd onrustig. Tot aan de avond zijn nog windstoten mogelijk tot maximaal 100 kilometer per uur. In de avond zwakken de windstoten verder af naar circa 80 kilometer per uur, bij een windkracht 7. Pas aan het begin van de nacht verdwijnen aan de kust de windstoten. In het binnenland verdwijnen de laatste zware windstoten begin van de avond.

 4. Verzekeraars: stormschade valt mee

  Het aantal schademeldingen door de storm die over Nederland trekt, valt volgens verzekeraar ASR mee.

  "Bij eerdere stormen was het drukker'', laat een woordvoerder donderdag weten. Wel houdt ASR nog een slag om de arm omdat schades ook bij intermediairs gemeld kunnen worden en dan pas later bij het bedrijf binnenkomen.

  De meldingen die bij ASR binnenkomen, gaan vooral over schade aan woningen.

  "Het zijn voornamelijk afgevallen dakpannen en omgewaaide schuttingen.''

  Ook bij Univé vinden ze de drukte "te overzien''. Wel zijn er per regio grote verschillen. Vooral in Zuid-Holland en Zeeland heeft de storm toegeslagen en ook in het midden van het land zijn de nodige schades. In Groningen daarentegen gaat het om "enkele meldingen''.

  Wel kan het zijn dat sommige schades nog later gemeld worden, meldt Univé. "Veel mensen zijn nog niet thuis, dus die hebben misschien nog niet gezien dat er schade is'', aldus een woordvoerder. Volgens hem worden ook autoschades vaak wat later gemeld.

 5. Problemen op het spoor

  De storm heeft impact op het treinverkeer. Een overzicht:

  Tussen Hilversum en Naarden-Bussum rijden er geen treinen. Reizigers moeten volgens de NS rekening houden met een extra reistijdvan meer dan 60 minuten. De storing duurt nog minstens tot 16.00 uur.

  Ook tussen Bussum Zuid en Hilversum rijden er geen treinen, wederom denkt de NS dat dit tenminste tot 16.00 uur duurt.

  Tussen Zaandam en Alkmaar rijden er minder Intercity's. De extra reistijd is ongeveer 15 minuten. De treinen rijden weer normaal rond 15.00 uur, denkt de NS.

  Daarnaast is er oponthoud op het traject Leiden-Duivendrecht-Lelystad. Tussen Leiden Centraal en Almere Centrum rijden er minder Intercity's door een defecte trein. De extra reistijd kan oplopen tot 15 minuten.

 6. Woonboot in Zaandam los

  In Zaandam is een woonboot losgeraakt door de storm. Volgens NH zou de gasleiding ook zijn losgesprongen, waardoor de brandweer nu iedereen op afstand houdt.

 7. Op het strand

  De storm zorgt voor schade en oponthoud, maar ook voor plezier. Op het strand van Hoek van Holland genieten mensen van de harde wind, zo blijkt uit deze beelden van het ANP:

 8. 252 vluchten geannuleerd

  Schiphol waarschuwt reizigers dat ze vanwege de westerstorm te maken krijgen met vertragingen en annuleringen.

  Luchtvaartmaatschappijen hebben inmiddels 252 van de ruim 1200 geplande vluchten gecanceld, meldt de luchthaven. Het gaat vooral om vluchten van en naar Europese bestemmingen.

  Vertrekkende vluchten hebben een vertraging van ongeveer een uur. "De dienstregeling blijft de rest van de dag verstoord," aldus Schiphol.

Voorbeschouwing

Liveblog over de naderende storm.