live

Teruglezen - Astrid Holleeder getuigt: 'Het ultieme verraad'

Ruim drie jaar na zijn aanhouding en na veertien inleidende zittingen is de rechtbank in Amsterdam gestart met de inhoudelijke behandeling van het megaproces tegen Willem Holleeder. Misdaadverslaggever Paul Vugts houdt je in dit blog op de hoogte.

Live

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Recap van getuigenis Astrid

  Erudiet formulerend, dan ineens Jordanees volks, fel. Nuchter redenerend, dan intens verdrietig. Snoeihard, maar ineens vol medelijden. Astrid Holleeder getuigt tegen broer Willem zoals weinigen getuigen.

  Paul Vugts vat het eerste verhoor vandaag van Holleeders jongste zus Astrid samen.

 2. Vrijdag

  De rechtbank beslist dat officieren van justitie Sabine Tammes en Lars Stempher vrijdag aanstaande aan het begin van de zitting weer een reactie geven op de verzoeken van de verdediging van Holleeder. Daarna wordt Astrid Holleeder weer verhoord, door de advocaten en eventueel door Holleeder zelf.

 3. Transactie

  Janssen heeft een reeks vragen over de afwikkeling van de deals. Het betreft vooral technische vragen over de manier waarop het Openbaar Ministerie met de transactie uit 2011 is omgesprongen en waarom de details daarover niet in het dossier zitten. Over de 'tweede deal' uit 2017 wil Janssen weten voor welk misdrijf die transactie is getroffen en of er verdere afspraken met de getuige zijn gemaakt. Heeft ze ook nog een nieuwe deal met de Belastingdienst?

  Janssen: "Dit is geen alledaagse kwestie en dit is geen alledaagse getuige. Het zou goed en noodzakelijk zijn voor de rechtbank te weten wat nou is gebeurd met de criminele erfenis van Cor van Hout. Wij vinden dat op zijn minst op een basaal niveau openheid van zaken moet komen. Als het Openbaar Ministerie niet zelf antwoorden wil geven, zou ik de rechtbank willen verzoeken het Openbaar Ministerie daartoe opdracht te geven."

  Officier van justitie Sabine Tammes herhaalt dat met Sonja 'nul afspraken' zijn gemaakt en dat ze 'frank en vrij' zal kunnen verklaren zonder dat dat consequenties voor haar zal hebben. Als de verdediging van Holleeder denkt te kunnen stellen dat Sonja nu nog steeds liegt, zullen de advocaten dat moeten onderbouwen, vindt Tammes.

  Tammes: "Ik vind het lastig een opdracht te krijgen op basis van een veronderstelling (dat Sonja liegt) die totaal niet is onderbouwd."

  Janssen herhaalt dat hij inzicht moet kunnen krijgen in alle motieven van de getuige.

  Rechtbankvoorzitter Frank Wieland wil graag wachten tot na het verhoor van Astrid Holleeder door de advocaten aanstaande vrijdag. "Misschien komen vrijdag de antwoorden wel van Astrid en is de klemmendheid van uw verzoek er dan af."

  Advocaat Janssen: "Het is volgens mij onbetwist zo dat Sonja en Astrid veel hebben verklaard in de Goudsnipzaak (over het witwassen van Van Houts erfenis). Dat hebben ze zelf erkend. Waarom moeten we hen nu in deze zaak dan wel geloven?"

 4. 'Tweede deal'

  Rechtbankvoorzitter Frank Wieland geeft advocaat Sander Janssen van Willem Holleeder het woord voor een relaas over de 'tweede deal' die getuige Sonja Holleeder kennelijk met het Openbaar Ministerie sloot in de aanloop naar haar getuigenissen in Holleeders proces.

  Sonja Holleeder sloot eerder een deal in een strafzaak over haar criminele erfenis van haar man Cor van Hout, waarin ze voor 1,1 miljoen euro vervolging afkocht voor witwassen en belastingfraude.

  Voorwaarde was dat ze niet had gelogen. Nu zegt Sonja dat ze wél had gelogen in de aanloop naar die deal, maar dat het Openbaar Ministerie heeft beloofd dat ze nu vrijuit kan verklaren zonder zichzelf én anderen in de juridische problemen te brengen.

  De advocaten van Willem Holleeder willen het naadje van de kous weten. Wat voor 'tweede deal' heeft Sonja met het Openbaar Ministerie gesloten? De rechtbank droeg het OM ruim twee weken geleden op uitsluitsel te geven. De advocaten zijn, zacht gezegd, niet tevreden met de uitleg die het OM vrijdag in een email en een proces verbaal heeft gegeven.

  De 'tweede deal' is volgens advocaat Sander Janssen nog steeds 'in nevelen gehuld'. "We mogen niet eens weten voor welk misdrijf ze een transactie heeft voldaan. Witwassen? Meineed? We weten het niet. Wij vinden dat niet meer om de hete brij heen mag worden gedraaid. Voor ons zal er op basaal niveau duidelijkheid moeten komen."

 5. 'Ik stopte het bij mijn geslachtsdelen'

  Rechtbankvoorzitter Frank Wieland heeft 'nog één vraag'. "Over de door u gebruikte apparatuur zegt u dat u niet altijd kon opnemen omdat uw broer u soms fouilleerde. Wist u dan van tevoren dat dat ging gebeuren, dat hij u zou fouilleren? Hoe kon u daar op vooruitlopen?"

  Astrid: "Ik stopte het bij mijn geslachtsdelen. Dat was het meest veilige. Het is niet gebruikelijk dat je daar gaat lopen graaien."

  Rechter Margo Somsen heeft ook één laatste vraag: "Waar was het uw broer volgens u uiteindelijk om te doen?"

  Astrid: "Machtsherstel. Het herstel van zijn machtspositie."

  Somsen: "Maar dan? Als je de macht weer hebt?"

  Astrid: "Dat is een vraag die alleen mijn broer kan beantwoorden. Waarom moet je door als je veertig miljoen hebt, om daar vierhonderd miljoen van te maken? Als je altijd maar honger hebt, word je een holle bolle Gijs."

  Het verhoor van Astrid Holleeder is voor vandaag klaar. Vrijdag gaat het verder met vragen door de advocaten en eventueel Willem Holleeder zelf.

 6. 'Het gaat altijd over geld'

  Astrid maakt zich kwaad op de familie van Cor van Hout, die altijd op zijn erfenis is blijven azen. Vrijdag gaf broer Ad van Hout weer een interview op televisie. "Het is altijd hun verhaal over de erfenis. Hij zegt niet: 'Wat moedig dat Sonja voor mijn broer opkomt. Nee, het gaat altijd over dat geld."

  Astrid herhaalt dat ze niet snapt hoe de familie Van Hout kan denken ergens recht op te hebben. "Het is het geld van meneer Heineken en verder van niemand." Astrid suggereert dat een familielid van Van Hout de hand heeft gehad in de liquidatie van Cor. "Ik zal nu wel weer een hoop gedoe krijgen en extra risico lopen..."

 7. 'Overleefd doordat hij eerder was'

  Op een ochtend in december 2013 spreken Astrid, Sonja en Willem in een Coffee Company. Willem gaat te keer tegen Sonja. Hij loopt naar buiten en smijt de deur dicht. De zussen gaan mee naar buiten, uiteindelijk gaat het binnen weer door.

  Er wordt gesproken over een kogelwerend vest dat Sonja zou moeten dragen. Astrid zegt dat Sonja bang is van Willem. Die zegt dat ze 'gewoon normaal moet doen'. Astrid: "Normaal doen is naar hem luisteren en doen wat hij wil. Het gevaar kwam van hem."

  Astrid: "Als je haar daar ziet staan terwijl ze door hem de grond in geschreeuwd wordt, is dat niet mis te verstaan."

  In het stiekem opgenomen gesprek zegt Willem dat hij 'hier nog staat' omdat hij 'altijd heeft geloofd in zichzelf'. "Ze liggen allemaal op de grond en ik sta hier nog."

  Astrid: "Het is ook zo. Hij is degene die is overgebleven. Hij staat nog steeds, terwijl er heel veel waren die het ook op hem gemunt hadden. John Mieremet, Willem Endstra... Hij heeft het overleefd doordat hij eerder was (met het laten vermoorden van die rivalen)."

 8. 'Een vieze NSB'er'

  Rechter Benedicte Mildner gaat weer door met het voorhouden aan Astrid van een nieuw gesprek.

  Willem zegt daarin dat Sonja 'geen deal met justitie had mogen sluiten' over de erfenis van Cor van Hout. Sonja is 'een kankerhoer' en 'een vieze NSB'er' en hij 'zou haar hebben doodgeslagen' als hij de kans had gehad.

  Astrid: "Als je een deal sluit, gaat hij er van uit dat je over hem praat."

 9. 'Een abonnement op haar'

  Astrid zegt in een gesprek met Holleeders ex Sandra dat haar broer 'een abonnement op haar heeft'.

  Astrid, cynisch lachend: "Ja, dat zal ik gezegd hebben. Ik ben 52 jaar, ik loop al vijftig jaar achter de kont van mijn broer aan te rennen. Hoe lachwekkend is dat? Ik vind nou niet dat ik op dat vlak een heel volwassen leven leid."

  In een gesprek waarvan weinig is te verstaan, zei Willem volgens Astrid dat Fred Ros niet de motor bestuurde van waaraf Cor van Hout is doodgeschoten. Willem zou dat hebben bevestigd, dat de bestuurder niet Fred Ros was.

  In een andere opname is te horen dat Astrid tegen Willem zegt dat Sonja gestrest is. Willem: "Nog effe en dan stapt ze in een hel."

  Willem: "Als Sonja met het geld gaat kloten schiet ik haar kapot, a la minute."

  Vervolgens zegt Willem dat hij 'voor nu effe rustig aan zal doen'. Astrid zegt dat het niet zo moet zijn dat zij met Sonja koffie drinkt en dat zij (Astrid) 'gezellig effe mee gaat'. Bedoeld werd: dat als Sonja zou worden doodgeschoten, Astrid ook getroffen zou kunnen worden door kogels, zoals Robert ter Haak ook stierf omdat hij naast Cor van Hout stond toen die werd geliquideerd.

  De rechtbank houdt nog een korte pauze voordat met Astrid nog wat laatste opgenomen gesprekken worden doorgenomen. Astrid: "Klink ik geïrriteerd of zo, doe ik iets verkeerd?"

  Rechter Mildner: "Nee, ik merk dat ik het zelf vermoeiend vind u de gesprekken voor te houden en naar uw antwoorden te luisteren."

  De rechtbank pauzeert tot 16.00 uur.

 10. 'Hij is Cor letterlijk de baas geweest'

  In een gesprek zegt Willem dat hij Cor van Hout de baas is. Astrid, huilend: "Cor is er niet meer. Hij is Cor letterlijk de baas geweest, bedoelt-ie."

  Astrid: "Ik was toen helemaal van slag om wat hij over Cor zei. Ik mag niet emotioneel zijn over Cor waar hij bij is. Ik hoor bij hém te horen, niet bij Cor. Het is de enige opname waarop u mij hoort huilen. Het kán (in Willems ogen) niet dat ik om Cor huil. Je mag niet eens verdriet hebben om iemand."

  Willem Holleeder mompelt geregeld verontwaardigd tegen zijn advocaat Robert Malewicz, die aan zijn linkerzij zit.

  Rechter Mildner: "Uw broer zegt dat hij dreigde om druk te zetten..."

  Astrid: "Er zijn zat mensen die dreigen en gekke dingen zeggen. Dat ben ik gewend. Cor zei ook wel gekke dingen, ik ook. Maar bij Willem gaat de trein steeds maar harder en heeft het altijd een slechte afloop. Dat is het probleem. Ik heb het gezien bij Cor van Hout, bij Willem Endstra, bij Kees Houtman... Bij Endstra heeft het lang, lang, lang geduurd, hè, maar het kan tien jaar duren: hij doet het."

  De criminele kroegbaas Thomas van der Bijl had over Holleeder gezegd dat die Cor van Hout had laten liquideren. Astrid: "Dat is in de ogen van Willem de reden dat hij is veroordeeld in Kolbak (zijn grote afpersingszaak). Het is allemaal de schuld van Thomas en de familie van Cor."