live

Dit was Bevrijdingsdag 2016

Amsterdam vierde op 5 mei net als de rest van Nederland Bevrijdingsdag. Bovendien was het donderdag Hemelvaartsdag en hadden veel Amsterdammers dus een dag vrij. Het Parool deed de hele dag verslag in dit liveblog.

Live

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Een miljoen bezoekers

  De veertien bevrijdingsfestivals in Nederland hebben donderdag het recordaantal van meer dan 1 miljoen bezoekers aangetrokken. Dit heeft de organisatie laten weten. Het vorige record stond op 950.000, enkele jaren geleden.

  Het was bovendien de zonnigste Bevrijdingsdag ooit, meldt Weerplaza. De zon scheen maar liefst 14 uur en 20 minuten. De komende dagen blijft het mooie weer aanhouden.

 2. 5-mei concert op de Amstel

  Bevrijdingsdag wordt afgesloten met het traditionele 5 mei-concert op de Amstel ter hoogte van Carré. Dit jaar speelt het Radio Filharmonisch Orkest en zijn er optredens van Ali B, Paul de Munnik, Hadewych Minis en de cast van de musical De Tweeling op het podium op de Amstel. Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en premier Mark Rutte zijn erbij.

  Op het programma staan nummers als Heroes van David Bowie, Zwart Wit van Frank Boeijen, delen uit West Side Story en Nieuwe Held van Ali B, het nummer dat hij vorig jaar speciaal schreef voor het Concert van de Vrijheid.

  Het concert eindigt zoals ieder jaar met het nummer We'll Meet Again, waarop de koninklijke gasten per boot vertrekken. Langs de kades en in bootjes op het water is het druk met publiek dat het concert komt bewonderen.

 3. Drukte op Bevrijdingsfestivals

  Door het mooie weer en de vrije dag zijn veel mensen bij een van de vele festivals vandaag. Volgens de organisatie wordt in de loop van de avond mogelijk het recordaantal van 1 miljoen bezoekers bereikt op alle veertien bevrijdingsfestivals bij elkaar. Noemenswaardige incidenten zijn niet gemeld.

  Op de Bevrijdingsfestivals in Rotterdam, Roermond en Utrecht is het zo druk dat het één persoon erin, één eruit is. Daardoor staan er lange rijen. Bekijk ook onze fotoserie Nederland viert vrijheid.

 4. Even uitrusten

  Deze man heeft het wel heel goed voor elkaar op Bevrijdingsdag, spotte lezeres Patricia Cyrus vandaag in de jachthaven aan de Stuurmankade in Amsterdam.

 5. Rustige, zonovergoten Bevrijdingsdag

  De Bevrijdingsdag verloopt prima, dat wil zeggen rustig, volgens een woordvoerder van de politie. Met het mooie weer zijn veel mensen op pad. Bij het Bevrijdingsfestival in het Westerpark is het gezellig druk, al wordt er op sociale media geklaagd over lange rijen voor de wc's. Ook klagen veel mensen op Twitter over drukke treinen.

 6. Huizen van Verzet op de Noordermarkt

  Volle bak bij Huizen van Verzet op de Noordermarkt over het boek Een Gegeven Leven van Parool- journalist Hanneloes Pen. Marion Swaab (rechts) ontmoet haar "zusje" van toen Tiny Brand op haar voormalig onderduikadres en haar neef Arie Visje.

 7. De dag wordt traditioneel afgesloten met het 5 meiconcert op de Amstel, waar onder meer Ali B, Paul de Munnik, Hadewych Minis en de cast van de musical De Tweeling dit jaar optreden.

  Dodenherdenking

  Woensdag werden op 47 plekken in de stad herdenkingen gehouden voor Nederlandse slachtoffers in de Tweede Wereldoorlog en latere conflictsituaties. De grootste van die herdenkingen was de Nationale Herdenking op de Dam om acht uur 's avonds. Bekijk hier een fotoverslag. 

  De Rotterdamse burgemeester sprak op de Dam de jaarlijkse 4 mei-toespraak uit. Lees een interview met Aboutaleb uit de krant van woensdag nog eens terug: 'Interesse in de oorlog moet je wel aanwakkeren' [+]

 8. Bevrijdingsdag verliep donderdag zonovergoten en rustig. Omdat het ook Hemelvaartsdag was en heel mooi weer bezochten veel mensen een Bevrijdingsfestival of een ander feestje. De veertien Bevrijdingsfestivals samen trokken meer dan een miljoen bezoekers.

  De politie sprak van een rustige dag en de organisatie van de Bevrijdingsfestivals kon geen noemenswaardige incidenten melden. Het was bovendien de zonnigeste Bevrijdingsdag ooit met veertien uren en twintig minuten zon.

  Pontonbrug
  Duizenden mensen maakten gebruik van de mogelijkheid om over het IJ te wandelen. Tussen het centrum en Amsterdam-Noord was de pontonbrug nagebouwd die in 1945 een tijdelijke vaste verbinding vormde. De pontonveren voeren toen niet, uit brandstofgebrek. Op zes punten op de pontonbrug vertelden kinderen de verhalen na van mensen die in 1945 de 'echte' pontonbrug meemaakten.

  Bevrijdingsdag werd afgesloten met het traditionele 5 mei-concert op de Amstel ter hoogte van Carré, in het gezelschap van koning Willem-Alexander en koningin Máxima.

Voorbeschouwing

Verspreid over de stad zijn er verschillende Bevrijdingsfestivals, met die in het Westerpark als grootste. Daar zijn onder meer Def P & de Beatbusters, singer-songwriter Eefje de Visser en de Amsterdamse punkband Indian Askin te zien.

Verder zijn er Open Huizen, Vrijheidsmaaltijden en bijeenkomsten. Bekijk hier nog eens in ons overzicht wat er waar gebeurt. Wie de vrijheid donderdag buiten viert doet er volgens Weerplaza goed aan zich in te smeren. "De zon is al behoorlijk krachtig. De blote huid, die nog niet gebruind is, kan binnen 30 minuten al verbranden'', waarschuwt meteoroloog Michiel Severin.