PlusAchtergrond

Dit lezen de Amsterdamse wethouders op de camping

Lezen is op het stadhuis een dagelijkse bezigheid, en dat stopt niet in de vakantie. ‘Mijn werk staat bol van de fictie, dus nu lees ik alleen over de realiteit.’

Ruben Koops
Het college met o.a. Rutger Groot Wassink (GroenLinks), Marjolein Moorman (PvdA), Laurens Ivens (SP) en Sharon Dijksma (PvdA). Beeld Koen van Weel/ ANP
Het college met o.a. Rutger Groot Wassink (GroenLinks), Marjolein Moorman (PvdA), Laurens Ivens (SP) en Sharon Dijksma (PvdA).Beeld Koen van Weel/ ANP

Het stadhuis is doorgaans een onvermoeibare beleidsmachine, die dagelijks duizenden pagina’s papier produceert. Aan burgemeester Halsema, de acht wethouders en de 45 raadsleden de schone taak dat allemaal te lezen en er ook nog iets van te vinden. Lezen is een kernkwaliteit in de politiek.

Dat ze er écht van houden, blijkt wel uit de hoeveelheid boeken die meegaat in de tas op vakantie. Of op de e-reader, in het geval van wethouder Marieke van Doorninck (GroenLinks), want tijdens een fietsvakantie vanuit de Pyreneeën naar Nederland is het zaak de ballast tot een minimum te beperken. Net als vorig jaar staat er een historische detective uit de Shard­lakeserie van C. J. Sansom op het menu (deel 4), alsmede twee meer politiek getinte romans: The Nickel Boys van Colson Whitehead en Swing Time van Zadie Smith.

De vraag die dit boek opwerpt – wie willen wij zijn? – contrasteert nogal met de centrale gedachte – wat is er van ons geworden? – in het werk van Michel Houellebecq, wiens roman Serotonine dit jaar het meest te vinden is op de leeslijst van het stadhuis. Niet alleen FvD-fractievoorzitter Annabel Nanninga, ook GroenLinksleider Rutger Groot Wassink gaat het boek lezen en wethouder Sharon Dijksma (PvdA) heeft het zelfs al uit.

Annabel Nanninga, Rutger Groot Wassink en Sharon Dijksma. Beeld
Annabel Nanninga, Rutger Groot Wassink en Sharon Dijksma.

De conclusies die FvD-leider Thierry Baudet eruit trekt, dat werkende vrouwen het moederschap niet kunnen combineren met een carrière, deelt Dijksma in elk geval niet. “De hoofdrolspeler heeft een zeer complexe relatie met vrouwen, maar dat ligt grotendeels ook aan hemzelf. Ik vind dat dit met het nodige sarcasme en zelfrelativering wordt beschreven en die nuance is wel fundamenteel voor hoe je het boek interpreteert.” De volgende boeken op Dijksma’s lijst zijn Walden van Henry David Thoreau, nog een maatschappijkritisch verhaal, en De zijkant van de macht van partij­genoot Julia Wouters. Bloedserieuze kost.

Lion King in de bioscoop

Groot Wassink komt er eerlijk voor uit dat hij ook graag stripboeken leest. Bijvoorbeeld De stem van het volk, een serie beeldverhalen van Jacques Tardi en Jean Vautrin over de opstand van de Parijzenaren in de 19de eeuw. Naar eigen zeggen helpt het lezen van strips Groot Wassink om echt te ontspannen, omdat de tekeningen een duidelijk contrast zijn met de letters die hij gedurende de werkweek tot zich moet nemen.

Op haar beurt kijkt raadslid Sylvana Simons (Bij1) daarom erg uit naar de nieuwe bewerking van Disneys The Lion King, de veelbesproken film die sinds deze week in de bioscoop draait. Tijdens de rest van het reces wordt dit in balans gebracht door een biografie over Hannah Arendt door Dirk De Schutter en Remi Peeters en Grand Hotel Europa van Ilja Leonard Pfeiffer. Die laatste is tevens het enige boek waarvan wethouder Marjolein Moorman (PvdA) zeker is dat het meegaat op vakantie. “Ik ga pas over twee weken, dus ik ben erg benieuwd naar de lijstjes van anderen.” Slim.

Tijd voor de melkboer

Wethouder Touria Meliani (GroenLinks) heeft als portefeuillehouder Cultuur natuurlijk te kampen met een veronderstelde goede smaak. Ze gaat Broer lezen van de Franse schrijver Mahir Guven, een donker verhaal over een eenzame Parijse Uberchauffeur, en de memoires van Marwa Al-Sabouni, een Syrische architect die reflecteert op de stedelijke bebouwing en hoe die van invloed is op de manier waarop wij met elkaar samenleven.

Ook Udo Kock (D66) grijpt naar non-fictie over architectuur om te ontspannen: Building and Dwelling van Richard Sennett, over de effecten van mooie stedenbouw op het geluk van mensen. Geen fictie voor Kock, die hoort hij naar eigen zeggen al te veel in de wekelijkse debatten met de gemeenteraad. “Mijn werk staat bol van de fictie dus tijdens mijn vakantie wil ik alleen over de realiteit lezen,” grapt hij.

Udo Kock. Beeld
Udo Kock.

Wethouder Laurens Ivens (SP) pakt een klassieker van Parooljournalist Bas Soetenhorst (en Jeroen Wester) erbij: De kraak van het Slotervaartziekenhuis tijdens een weekje Noord-Frankrijk. Zorgwethouder Simone Kukenheim (D66) kiest voor Mythos van Stephen Fry en Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit van Bianca Toeps.

Echt aan vakantie toe is burgemeester Femke Halsema. Naar verluidt is ze zo druk dat het de schaarse momenten die ze vrij is zelfs niet lukt een aflevering van de Amerikaanse hitserie The Nanny uit te kijken: ze valt telkens voor het einde in slaap. Als ze een beetje is bijgekomen van haar eerste jaar is ze van plan Milkman van ­Anna Burns uit te lezen, een taai verhaal over een meisje in het getroebleerde Noord-Ierland in de jaren zeventig. Ook interessant is het boek dat nog op haar nachtkastje ligt: The Power ­Broker, een prijswinnende biografie uit 1974 over ­Robert Moses, een machtige topambtenaar uit New York City. “Als ik uitgeslapen ben.”

Femke Halsema Beeld
Femke Halsema
Touria Meliani. Beeld
Touria Meliani.
Sylvana Simons. Beeld
Sylvana Simons.
Touria Meliani. Beeld
Touria Meliani.
Marieke van Doorninck. Beeld
Marieke van Doorninck.
Sharon Dijksma. Beeld
Sharon Dijksma.
Sylvana Simons, Marjolein Moorman. Beeld
Sylvana Simons, Marjolein Moorman.
Laurens Ivens. Beeld
Laurens Ivens.
Simone Kukenheim. Beeld
Simone Kukenheim.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden